Mälarömästerskap i banhoppning

Mälarömästerskap i banhoppning

I strålande solsken avgjordes Mälarömästerskapen i banhoppning för ponnyer, stora hästar och käpphästar arrangerat av Färingsö rididrott på Färingsö ridskola den 12 och 13 maj.

Hopptävlingarna pågick från lördag morgon till söndag eftermiddag och för att bli Mälarömästare krävdes det att tillhöra någon av kommunens ridklubbar samt delta i klasser båda dagarna. Den första Mälarömästaren som kunde galoppera ärevarv med fladdrande segertäcke på söndagen var Elsa Åhlin på ponnyn Silfverrose Heaman från Rastaborgs ridklubb, som segrade i kategorin ponnyryttare till och med 13 år, över hinder med svårigheten ”Lätt D+5 centimeter”. Därefter höjdes hindren och banan byggdes om till Lätt C innan Mälarömästaren bland ponnyryttare 14 till 20 år kunde utses. Här segrade Josefine Jonsson från Färingsö rididrott som under helgen alternerat mellan ridskoleponnyerna Vesta och Yrsa.

På söndag eftermiddag var det dags för de avslutande klasserna för stora hästar. Först ut var nu de äldre ryttarna, så kallade 40-plussare, över 95 centimeter höga hinder. Mälarömästare blev Hélène Folke från Färingsö rididrott på ridskolehästen Walenka. Därefter höjdes hindren till 105 centimeter och efter en snabb omhoppning stod det klart att hemmaryttaren tillika tävlingsledaren Elin Lindgren Östlund blev Mälarömästare i kategorin hästryttare under 40 år tillsammans med hästarna Caramba och Candy H.

Färingsö rididrott bjöd även in de andra ridklubbarna i kommunen att göra upp om titlarna Mälarömästare i ponnylag samt Mälarömästare i hästlag.

– Tyvärr antog inga andra klubbar utmaningen men det hindrade inte två hemmalag på ponny att göra upp samt senare två hemmalag på häst. Jämna lag ledde till att det var spännande ända tills sista ryttaren ridit i mål, berättar Elin Lindgren Östlund.

– Den som vill bli en skicklig tävlingsryttare behöver ta tillvara alla tillfällen att träna på att tävla, det här blev trots allt ett bra genrep inför höstens allsvenskaserier, då det alltid blir lite mer nervöst att hoppa i lag än individuellt, säger Hanne Lindgren från Färingsö ridskola, banbyggare under tävlingshelgen.

På en liten bana bredvid den stora hoppbanan genomfördes under lördagen samtidigt Mälarömästerskapen i käpphästhoppning. Många söta käpphästar deltog och det fanns även lånehäst så att alla som ville fick vara med. I den lägre klassen 45 centimeter segrade Freja Jonasson från Färingsö rididrott med käpphästen Rosie och i den högre klassen 65 centimeter segrade Moa Limnell Helmert från Färingsö rididrott, även hon med lånehästen Rosie.

EWA LINNROS

Läs också