Måleri och grafik på slottsgalleriet

Måleri och grafik på slottsgalleriet

Ritva Hansson och Kerstin Neij är två textilkonstnärer som lämnat det textila fältet och istället sökt sig till grafik och måleri som de nu kommer att visa på Ekebyhovs slottsgalleri.

Under 1980-90-talet var de båda involverade i det konstnärsdrivna galleriet Textilgruppen på Hornsgatan. Detta är numera Grafiska sällskapet där de båda är medlemmar.

Ritva Hanssons konstnärsbana började vid tioårsåldern på skolgården i Finland, där hon tecknade träd lite i skymundan för sina klasskompisar så de inte skulle reta henne för hennes intresse.

– Jag ville lära mig teckna och därmed förstå hur vinden rörde sig i träden och ändrade upplevelsen, seendet. Jag hade glädjen att få undervisning av en nyexaminerad teckningslärare från Helsingfors och hon var mitt stöd och inspiration, berättar Ritva Hansson.

Kärleken förde henne till Stockholm och 1970 till Konstfacksskolan.

– Jag tänkte bli inredningsarkitekt och senare scenograf, men färg och form på textilen lockade mig och jag kunde flytta över till textil på Konstfack. Livet självt och händelserna i det ger inspirationen till mina bilder men även resorna till konstnärshusen i Europa.

På Ekebyhovs slott visar hon måleri och grafik.

Kerstin Neij som nu är tillbaka för fjärde gången i slottsgalleriet, visar en utställning där hon arbetat utifrån två teman. Temat ”Stilla flyt” bygger på vattentablåer i serigrafi.

– Här söker jag gestalta sommarens morgondopp; när vattnet solglittrar, säven rasselviskar och fiskarna snärtar ringar på den blanka ytan. Kan man fånga den känslan? Bedöm själv om du delar min upplevelse, kommenterar Kerstin Neij.

Hennes andra tema är ”Helt nära” där hon med sin iphone och en makrolins söker sig ned i det, för det mänskliga ögat osedda, ned i naturens hemliga landskap. Dessa foton utgör ett råmaterial för vidare bearbetning i den grafiska tekniken fotopolymergravyr.

Utställningen pågår mellan 30 september och 15 oktober.

Läs också