Måleri och skulptur

Måleri och skulptur

Höstsäsongens första utställning i Ekebyhovs slottsgalleri bjuder på måleri och skulptur av konstnärerna Brita Lanning och Kira Malmsten.

Brita Lanning har arbetat mer än 25 år som art director och grafisk formgivare. Sedan 1988 arbetar hon halva sin tid som bildkonstnär. Den andra tiden ägnar hon åt gestaltterapi, bildterapi, handledning och coachning.

– Jag arbetar i dialog med den framväxande bilden. Startar färgstarkt med lager på lager, skapar struktur, lägger till och tar bort, varefter  målningen får en mer och mer sparsmakad färgskala. Jag rör mig mellan att öppna för kaos och ovisshet för att sedan lyssna efter vad bilden vill säga, förklarar Brita Lanning som startade sin konstnärliga daning på Nyckelviksskolan 1963. Därefter följde Konstfack 1964 till 1968. I sitt bagage har hon också diverse konstkurser i bland annat porträttmålning, Vedic Art, bildterapi med mera.

Hon ställer ut tillsammans med Kira Malmsten som på allvar började med konst under 70- och 80-talet, då som textilkonstnär.

– Jag var jordbrukarhustru med kor, får, höns, grisar, man och barn, ja hela härligheten. Jag ville  försöka fånga,  synliggöra själva livet, det sköra livet, själva undret.  Jag har tecknat, målat, fotat, filmat men framförallt jobbat med tråd, berättar Kira Malmsten.

I början arbetade hon i ull, lin och bomullstråd som blev bildvävar. Nu är det metalltråd, järntråd, rostfri tråd och koppartråd som blir skulpturer. 

– För mej spelar materialet stor roll, det är först när jag tar i materialet och håller det i mina händer, som skulpturen sakta kan börja växa fram.

Utställningen pågår mellan 26 augusti och 5 september.

EWA LINNROS

Läs också