Malunis glaskonst i World Trade Center

Malunis glaskonst i World Trade Center

Sedan mitten av september möts besökarna i World Trade Center i Stockholm av en 25 kvadratmeter stor glasinstallation som är skapad av konstnärinnan Maluni från Prästnibbla på Färingsö. Med det har hon skapat sitt hittills största konstverk.

När den befintliga vattentrappan innanför huvudentrén till World Trade Center skulle ersättas var det glaskonstnärinnan Maluni från Färingsö som fick uppdraget. Under nära ett år har hon arbetat med att skapa det jättelika konstverket med namnet ”Against all odds, (only the dead fish follow the stream)” som delvis inspirerats av de trappor som laxar förflyttar sig i för att komma upp till dammarna där de sedan leker. Konstverkets koppling till huset som det nu finns i, handlar om hur de entreprenörer som har sina arbetsplatser där, strävar efter att ihärdigt kämpa mot strömmen och att fullfölja sin resa mot alla hinder och mot alla odds.

– Det är fantastiskt att se hur fiskarna får kämpa med att spänna varje muskel i sina kroppar för att hoppa upp på nästa steg i trappan. Den bilden kom direkt till mig när jag fick uppdraget. Sedan har det utvecklats till att bli ett konstverk med flera bottnar och med en nordisk känsla som innehåller stenar och träd bland annat, berättar Maluni vars namn är en sammansättning av delar av hennes förnamn och tidigare efternamn. Men som också kan ha betydelsen ”min galenskap” och syfta till den starka passion hon hyser för konsten.

Det finns ingen tvekan om var Malunis inspiration kommer ifrån. Naturen och vattnet kommer igen även i de tidigare verk hon skapat.

– Som konstnärinna uppskattar jag lugnet, vattnet och naturen som finns här ute på öarna. Även det kulturella arvet som är närvarande överallt, är en inspiration för mig. Jag behöver vara nära det magiska i naturen för att kunna skapa.

Att få konstverket på plats har tagit sin tid och klättrande montörer har arbetat på tio meters höjd för att först märka upp och sedan fästa in det drygt 400 kilo tunga verket. Sammanlagt 50 konststenar och en större mängd naturstenar har också placerats ut och tio tallgrenar ramar in det hela.

– Det har varit ett otroligt samarbeta och vi har suttit i många möten. Utan alla de duktiga människor som varit delaktiga hade jag inte vågat göra det här jobbet.

LO BÄCKLINDER

Läs också