Mandalas, collage och teckningar

Mandalas, collage och teckningar

”Återblickande” lyder titeln på konstnärinnan Simone Cederqvists utställning på Ekebyhovs slottsgalleri. Hon visar mandalas, collage och teckningar.

– Den röda tråden i mitt konstnärskap är absolut textilen. Textilundervisningen på Konstfack 1968 var dock en kamp i det politiska kaoset. Jag var inte så politiskt intresserad men då dök mandalan upp i mitt liv för alltid, berättar Simone Cederqvist.

– Att måla en mandala då och då för att samla ihop sig var inget jag blandade ihop med konsten direkt då, men det har följt mig hela vägen och jag har ställt ut mina mandalas förut men numera blandar jag också in det i mina vävar.

Efter Konstfack på 70-talet och med småbarn levde hon på illustrerandet. Under en tjugoårsperiod tecknade hon till tidningar, böcker, några barnböcker och affischer bland annat. Hon vävde även lite bredvid men tyckte inte att det räckte.

– Undervisning i textilt hantverk och vävning kombinerat med mitt gobelängvävande var inspirerande och roligt och jag sålde många vävar. Nu väver och målar jag på heltid, säger Simone Cederqvist.

50 års skapande har gått och utställningen på Ekebyhov blir en liten återblick med både gammalt och nytt ur hennes liv i arbetet med hennes händer, hennes tankar.

– Och med vad mitt öga såg då och nu, förklarar Simone Cederqvist.

Utställningen pågår mellan 8 och 23 september.

EWA LINNROS

Läs också