Manifestation för klimatet

Manifestation för klimatet

Den 2 november genomfördes en fredlig manifestation framför kommunhuset för att uppmärksamma klimatkrisen.

I augusti gick 15-åriga Greta Thunberg i skolstrejk för klimatets skull. I 15 dagar satt hon utanför riksdagen och hennes aktion har gett ringar på vattnet. Flera politiker, skolelever och andra vuxna har visat sitt stöd och flera har anslutit sig till initiativet ”Fridays for future”.

Den 2 november arrangerades manifestationer för att uppmärksamma klimatkrisen på flera platser i Sverige och en av dessa var utanför kommunhuset på Ekerö.

– Vi har tio år på oss enligt den senaste klimatrapporten. Det är mycket bråttom och vi ser inte att det händer någonting. Vi är många som vill agera och Fridays for future sprider sig nu över hela Sverige och hela världen, säger Teresa Soler som beslutade sig så sent som ett par dagar före manifestationen, att ordna densamma.

Annons

Hennes dotter Elsa känner klimatångest.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på det och jag mår verkligen dåligt. Det är tid för förändring. Det är de yngres framtid som står på spel. Man kan inte välja att vara egoistisk utan man måste verkligen kämpa för att det här ska lyckas, det är hela världen det handlar om, säger Elsa. Hennes kompis Jenny Appelquist instämmer och tycker att det är dags att vi bryter gamla vanor.

– Många bryr sig om miljön och är medvetna om vad som händer, men ändå flyger man utomlands och äter kött varje dag, säger Jenny.

Annons

Manifestationen på Ekerö är den första, men intentionen är att den ska ske kontinuerligt.

– Vi ska strejka så ofta vi kan utanför Ekerö kommunhus tills Sverige befinner sig i linje med Parisavtalet och tills vi vet att Sverige är på väg mot ett mål under två grader, säger Teresa och fortsätter:

– Jag skulle vilja se att politikerna agerar i den här frågan. Jag har kollat upp om de har en klimatplan, men har inte uppfattat att de har en klar sådan som går i linje med Parisavtalet. Det är inte så att det ska ske någon annanstans utan vi måste också som kommun, satsa på det här.

Jennys mamma Johanna Appelquist håller med.

– Jag tror att det är viktigt att politikerna ser att det finns invånare i kommunen som bryr sig på allvar. Man går från ord till handling och den första handlingen är ju att vara med i ett sådant här sammanhang, även om det börjar i ett mindre format, säger Johanna.

När det gäller kommunens miljöplan, beslutade kommunstyrelsen i december 2014 att ge stadsarkitektkontoret i uppdrag att utarbeta en ny miljöstrategi för kommunen, då den senaste miljöstrategin avsåg åren 2006 till 2010. På kommunfullmäktige i maj i år, frågade Miljöpartiet om Moderaterna eller Ekeröalliansen har antagit en miljöstrategi under mandatperioden. Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande, svarade att uppdraget fortfarande är pågående, men också att detta inte betyder att kommunen inte har en miljöstrategi. MN följer upp detta i nästa nummer.

Det var inte många som kom till denna första manifestation, men förberedelsetiden var knapp för att få ut informationen om den. Då det dessutom var allhelgonahelg i antågande, stängde kommunhuset redan klockan 13, samma tid som manifestationen startade och många arbetade halvdag. Att det inte kom flera från kommunen, berodde kanske också på den lapp som oppositionsrådet Hanna Svensson (S) berättade om som satt på insidan av kommunhusets entrédörr. Texten löd: ”Manifestation utanför entrédörren, vänligen passera ut via personalutgången. Denna dörr är stängd”.

Men Hanna Svensson valde ändå att gå ut denna väg och prata med de manifesterande.

– Det är jättebra att de uppmärksammar detta och faktiskt väcker oss andra, säger Hanna Svensson.

Miljöpartiets Ulrika Sandin, Björn Osberg och Carl Ståhle kom till manifestationen liksom Sivert Åkerljung (KD).

Nästa tillfälle för ”Fridays for future” på Ekerö blir den 30 november.

Fakta klimatarbete:

Parisavtalet är en global överenskommelse om klimatförändringarna som nåddes den 12 december 2015 i Paris. Avtalet innehåller en handlingsplan för hur den globala uppvärmningen ska begränsas till väl under 2 °C. Handlingsplanen gäller från och med 2020 och framåt.

Initiativet ”Fridays for future på Ekerö” har intentionen att manifestera så ofta som möjligt tills Sverige befinner sig i linje med Parisavtalet. På deras Facebooksida annonseras när manifestationer kommer att äga rum i kommunen.

Här kan du höra intervjun med Teresa och Elsa Soler och Johanna och Jenny Appelquist: 

EWA LINNROS

Läs också