Mattor populär vinst

Mattor populär vinst

Julmarknader och andra insamlingsaktioner är på tapeten i december 1966 på Mälaröarna.

Årets Lucia vid Ekerö Rödakorskrets julmarknad 1966 blir 18-åriga Yvonne Leksander, medlem i Ekerös ”livaktiga URK-grupp”. Hon får ett stort följe av ”sköna tärnor och lustiga tomtar” skriver MN i december 1966.

Rödakorskretsen bjuder på rågade marknadsbord med attraktivt säljgods och fina lotterier i hembygdsgården. Här kan man vinna allt från julskinkor, delikatesskorgar, mängder av handarbeten och en praktrya, värd 750 kronor.

Men det finns fler ryamattor att vinna detta år. Den stora julmarknaden i Drottningholm, anordnad av Lovö kyrkliga syförening som hör till de mest aktiva i stiftet.

”De varor som under året tillverkats i arbetsgruppen presenteras i välmatade salustånd, tombola och lotterier. I ett lotteri kan man sålunda vinna en stor rya, en handvirkade spetssjal med fickor en handslöjdad sjuarmad ljusstake och en vacker ullöpare.”

Dessa julmarknader inbringar stora summor som går till ”vällovliga ändamål”.
Adelsö IF vill också samla in pengar för att finansiera en isbana. ”Man hoppas på en långt livligare anslutning när det gäller klubbens verksamhet och en inkörsport i adelsöbornas hjärtan har man trott sig finna i bingospelet, som nu lanseras för första gången på ön.”

Meningen är att behållningen ska gå till anläggandet av en isbana åt ungdomarna, ”skäl nog till att man går man ur huse för att spela bingo”, menar Adelsö IF:s ordförande Lars Wallin.

EWA LINNROS

Läs också