Mejas agerande räddade mamma

Mejas agerande räddade mamma

I början av november föll Kajsa Ottosson olyckligt av hästen under en ridtur på Munsö och slog i huvudet så att hon blev medvetslös. Utan att tänka agerade nioåriga dottern Meja både klokt och rätt.

Det var inget märkvärdigt med den dag då Kajsa och Meja Ottosson lånat varsin häst i Österås stall på Munsö och skulle rida ut i det vackra höstvädret. De är båda hästvana sedan tidig ålder, rider så ofta de får tillfälle och brukar komma hem ett par timmar senare fyllda med positiv energi och glädje. Men den här gången blev det annorlunda.

– Vi hade precis träffat på en annan ryttare, hälsat glatt och skulle börja trava när min häst skuttade till för en vattenpöl. Jag minns att jag såg hästen underifrån, sen var det helt svart och jag kommer inte ihåg någonting mer, berättar Kajsa Ottosson.

Annons

Hon föll illa när hon for av hästen och drabbades av både hjärnskakning, en liten hjärnblödning och blev medvetslös. Dottern Meja såg vad som hände och agerade blixtsnabbt utan att förlamas av den dramatiska situationen.

–Jag fångade in mammas häst och sedan ledde jag båda hästarna tillbaka till stallet och hämtade hjälp. Jag kände mig inte rädd då och det verkar som om jag visste vad jag skulle göra, säger Meja, som trots sin unga ålder lyckades hålla huvudet kallt.

Tillsammans med hjälpen återvände hon till Kajsa som då hade vaknat upp. Ambulans och ambulanshelikopter kom till platsen och Kajsa fick lyftas ombord och transporteras till Karolinska sjukhuset.

När all spänning släppt kom också Mejas reaktion.

– På kvällen blev jag ledsen för jag ville inte att mamma skulle vara på sjukhus, säger hon.

Efter två dygn på sjukhus fick Kajsa komma hem med en mörbultad kropp och sviter i form av trötthet och huvudvärk. Med facit i hand har hon också dragit en viktig lärdom.

– Något som jag verkligen har förstått av det här är hur viktigt det är med en hjälm som är godkänd för alla typer av stötar. Få ridhjälmar idag är godkända för slag mot sidan av huvudet, vilket är det vanligaste vid ridolyckor. Hade jag haft en hjälm som provats ut och godkänts för just sidoslag, så hade mitt huvud nog klarat sig bättre, säger Kajsa som ändå är glad att det inte gick ännu värre.

LO BÄCKLINDER

Läs också