Mordförsök, rån och dramatik i Svartsjö

Mordförsök, rån och dramatik i Svartsjö

Under senaste tiden har flera dramatiska händelser skett på Mälaröarna. Husrannsakan, misstänkt mordbrand och förberedelse till mord är några av dem.

Efter en förhållandevis lugn period på Mälaröarna när det gäller våld och kriminalitet, har det varit många händelser av dramatisk karaktär under senaste tiden. Den 10 april skedde till exempel en fräck kupp mot en bensinstation på Ekerö.

– Enligt vad man kan se på övervakningskamerorna så är det maskerade gärningsmän som har brutit sig in på stationen och stulit postpaket, säger Stefan Berg, kommunpolis.

Annons

Den 17 april greps en person som ska ha uppträtt hotfullt och varit beväpnad i Ekerö centrum.

– Jag kan bekräfta att en man häktades i fredags för förberedelse till mord. Nu pågår utredningen för fullt genom att samla in vittnesmål och gå igenom den tekniska bevisningen, säger åklagare Anna Wennergren, som inte kan uttala sig ytterligare om ärendet för närvarande.

Den 21 april skedde också en händelse i Stockholm som skulle visa sig leda till Färingsö.

– Vi fick ett larm om att en man befann sig utanför en bostad på Norrbackagatan i Stockholm och betedde sig hotfullt. Han var borta när vi kom dit, men i samband med att vi sökte efter honom gjordes en husrannsakan i Ekerö kommun. Mannen fanns inte där, men blev anhållen i sin utevaro, berättar Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Annons

Efterföljande natt gick dock larm om att en ladugård brann i Svartsjö, på samma adress som polisen letat efter den eftersökte mannen.

– Denna gången påträffades mannen på platsen och greps. Då kunde vi dessutom spä på brotten med misstanke om mordbrand, konstaterar Sven-Erik Olsson.

Ytterligare en händelse har dock kopplats samman med de båda tidigare. På måndagen den 23 april hittar en person som är kopplad till händelserna, ett bombliknande föremål under sin bil i Stockholm city.

– Nationella bombskyddet använde sin robot och sköt sönder föremålet. Nu väntar vi in teknikernas utredning av bilen. Alla dessa händelser ser ut att hänga samman, men utredningen får visa om det verkligen är så.

Inte fullt lika dramatiskt, men väl så illa är de händelser som inträffat i Drottningholmsparken nyligen.

– Det har varit flera personer som fått vätska hälld på sig och sedan har några personer kommit fram för att hjälpa till med att torka bort det. I samband med det har kontokort och plånböcker stulits. Jag vet att det har varit liknande händelser i parken för något år sedan och det kan vara bra att vara uppmärksam på den här typen av beteenden, säger Stefan Berg.

LO BÄCKLINDER

Läs också