Musikteater X 4

Musikteater X 4

Världsarvsteatern på Adelsö bjuder tillsammans med Friteatern på teaterdagar då inte mindre än fyra musikteaterföreställningar framförs.

På Världsarvsteaterns hemmascen Ladulås hus spelas under några dagar pjäsen ”Kung Ladulås och drottningen som slutade gråta” och ”Sigröd från Birka och Ansgar”, båda pjäserna skrivna av Världsarvsteaterns dramatiker, regissör och producent Beryl Kornhill.

– ”Kung Ladulås och drottningen som slutade gråta” är en riktig medeltida rysare. Det handlar om Bjälboättens uppgång och fall, berättar Beryl Kornhill.

Drottningen såldes av sin far till Magnus Ladulås, som då fick förläningar här. Det hela var med andra ord en politisk uppgörelse. Men Beryl har inte gjort drottningen till ett offer.

– Hon blir istället upprorisk och hon inser, precis som jag tycker mig inse att ska vi kvinnor verkligen bara vara offer och gråta? Jag vet också att hon så småningom blev med i riksrådet, så hon var en kvinna med skinn på näsan.

Båda pjäserna har också mycket musik och bygger på historiska händelser och ”Sigröd från Birka och Ansgar” är även den en dramatisk historia.

– Ansgar kom inte bara med en helt ny religion utan även en annan kultur. Han möter vikingakulturen som representeras av kvinnan Sigröd. Det blir ett väldigt starkt möte när de kommer igenom alla de här kulturkrockarna som ligger och skaver. Med i pjäsen finns också en misslyckad viking. Han liknar på pricken de här IS-krigarna, för han har inte hittat någon plats i tillvaron.

Friteatern har två föreställningar; ”Mannen som blev ensam” – en musikalisk berättarteater om gemensamhet på gott och ont av Fritiof Nilsson Piraten och ”Predikaren och jag”. Den är ”sprallallvarlig och musikfilosofisk” med gamla och nya funderingar om livet. 

– Där samtalar friteaterns Carina Molander med predikaren i bibeln där alla ordspråken vi använder finns, berättar Beryl Kornhill.

Föreställningarna spelas 29 till 30 juni samt 2 juli i Ladulås hus. Den 1 juli spelar man i Munsö kyrka. I ”Pannrummet” vid Ladulås hus framför också Beryl Kornhill Haikudikter tillsammans med ”Jazznblu” och Björn Silkehag den 2 juli.

EWA LINNROS

Läs också