Näringslivet minglade på Sånga säby

Näringslivet minglade på Sånga säby

Ett blomstrande näringsliv, en mustasch med mening och gott om mingel var några av ingredienserna när kommunen samlade det lokala näringslivet för den 16:e Näringslivsdagen i ordningen den 14 november. En hel del skratt och skönsång fanns det också plats för.

– När jag träffar Bisnod som gjort analysen av kommunens företagande så säger de att det är helt outstanding, berättade kommunens näringslivschef Stefan Pellén, inför en välfylld sal på Sånga Säby konferensanläggning.

Han visade siffror och berättade om hur kommunens alla näringsidkare sammantaget håller näringslivet både expanderande och hållbart. Ungefär 70 procent av företagen är verksamma inom växande branscher och bara 6 procent i branscher som krymper. Byggindustrin är störst och därefter kommer företagstjänster och båda dessa räknas som framtidsbranscher. Företagstillväxten i kommunen ligger på 96 procent och kan jämföras med siffran för hela i landet som ligger på 46 procent. Siffrorna gör att Ekerö ligger bäst till i jämförelsen med näraliggande kommuner som bland annat Sundbyberg, Järfälla, Upplands Bro och Sollentuna.

Annons

Att kommunens företag hävdar sig väl och mår bra kunde man också se under utställnings- och mingeldelen av dagen.

– Nu har de verkligen lärt sig att mingla och våra utvärderingar har visat att man vill ha mer av den varan, därför har vi lagt in lite extra tid för det. Jag tycker mig se att kommunens företagare har mognat in i sina roller under de år jag arbetat här, sa Stefan Pellén och berättade att utställningsplatserna tog slut i ett raskt tempo när de släpptes tidigare i höst.

På scenen höll Joakim Thörn, föreläsare och specialist på kundupplevelser, en interaktiv och entusiastisk föreläsning om vikten av att bjuda sina kunder på en minnesvärd stund.

– Dina kunder kommer i huvudsak att komma ihåg hur du fick dem att känna sig. Skillnaden mellan dig och dina konkurrenter handlar mycket om vilken upplevelse de fick i kontakten, det är detta som knyter kunderna till företagen, sa han bland annat och drog välkända exempel på företag som satsar stenhårt på upplevelsen av deras produkter, som till exempel IKEA och Apple.

Även kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M), äntrade scenen en stund för att kommentera det rådande politiska läget i landet och kommunen. Han inledde dock med att kommentera den mustasch han låtit odla.

– Den har jag bara under ”movember” för att hjälpa till med att öka medvetenheten om prostatacancer, sedan ska den bort, sa han och syftade till den världsomspännande rörelse som under november månad hyllar mustascher på olika sätt för att sätta fokus på sjukdomen.

Förutom mingel, information och matnyttiga tips fanns det även en hel del underhållning på schemat. Komikern Ann Westin drog ner skrattsalvor med sina pricksäkra betraktelser och kommentarer kring de politiker och tjänstemän som satt på första raden framför scen. Under middagen bjöds det istället på skönsång av John Lundvik som med ett smittande sätt fick med sig publiken i både allsång och böljande rytmer.

LO BÄCKLINDER

Läs också