Nej till arena – Ja till badhus

Nej till arena – Ja till badhus

Ekeröalliansen säger nej till Ekerö Arena och vill istället bygga ett badhus. Men badhusplaner har kommit och gått i över 40 år, hur troligt är det att blir verklighet denna gång?

Förra året presenterade det Mälaröbaserade företaget Ladza fastigheter sin vision för Träkvistavallens utveckling under namnet ”Ekerö arena”. Bland annat skulle badhus, 250 nya bostäder och året-runt-öppna inomhusskidspår rymmas inom projektet.

Men nu har Ekeröalliansen meddelat representanter för Ekerö arena, att man inte ställer sig bakom arenabyggplanerna. ”Partierna väljer istället att satsa på en hållbar och en mer varsam utvecklingstakt och föreslår att ett badhus ska upprättas på marken som föreslås för Ekerö arena”, lyder texten i ett pressmeddelande. Frågan är hur säkert detta beslut är.

Annons

 

Så tidigt som 1971 diskuterades en byggnation av ett badhus i kommunen. Sedan dess har det varit många vändor. 2010 var det nära då första spadtaget skulle tas på hösten detta år. Men planerna grusades, upphandlingen drog ut på tiden, men förhoppningen var att den skulle vara avklarad årsskiftet 2010/2011. Februari 2011 beslutades att den pågående upphandlingen skulle avbrytas och att en ny skulle förberedas. Nytt år för första spadtag blev 2012. Allt avblåstes dock 2013 av ekonomiska skäl och projektet lades på hyllan.

Hur ska folk våga tro på att det blir ett badhus denna gång?

– Ja, jag kan hålla med om att man kan ställa sig en sådan fråga. Vi har redan tidigare sagt att vi ska bygga ett badhus. Förut har vi sett problem med ekonomin, men nu har vi dels gått med ett överskott i våra finanser under en 13-årsperiod, dels har vi arbetat aktivt med effektivitets- och förändringsarbete som vi tror ger effekt på lång sikt, svarar Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande.

Men för bara ett halvår sedan sa du att det skulle bli alldeles för dyrt att bygga och driva ett badhus.

– Det handlar om en ekonomisk prioritering och 2012 såg vi att vi behövde göra andra saker. Det är viktigare med skola, barn och omsorg, men vi ska kunna ha både ock. Kommunen växer och en större kommun har mer ekonomiska muskler.

Annons

Har ni något tidsperspektiv för badhuset?

– Så snart som möjligt. Vi har redan tagit ett antal beslut som vi nu återuppväcker, säger Adam Reuterskiöld.

I och med detta faller hela visionen för Ekerö arena. Olle Nordberg från Ladza fastigheter är mycket besviken.

– Det är en stor besvikelse att efter över ett års förhandlingar, få kalla handen och vi är häpna över att kommunen inte ens ville ta emot ett bud från oss. Sedan att man samtidigt gått ut med att man tänker bygga ett eget badhus, det kändes nästan som en krigsförklaring, säger Olle Nordberg.

EWA LINNROS

Läs också