Ny musikfestival

Ny musikfestival

Andreas Lavotha, cellist och uppväxt på Ekerö, har startat upp en kammarmusikfestival som går av stapeln för första gången i augusti i år Mälaröarna.

Andreas Lavotha och pianisten Christopher Hästbacka har tillsammans duon ”Duo Lavotha/Hästbacka”. Som duo har de spelat tillsammans sedan de var tio år gamla. Nu drar de igång Askanäs kammarmusikfestival.

– Förr i tiden hette Asknäs vid Ekerö kyrka Askanäs. Min pappa har haft en kammarmusikserie som heter Askanäs kammarmusikserie i Ekerö kyrka mellan 1996 och 2014. När han la ner den tyckte jag och Christopher att det vore väldigt kul att ha kvar den traditionen med konserter i kyrkan av hög kvalitet. Så vi snodde helt enkel namnet, säger Andreas.

Festivalen pågår mellan den 17 och 19 augusti. Andreas Lavotha och Christopher Hästbacka är konstnärliga ledare för festivalen och har satt ihop programmet.

– Först hittar man de här hitsen som man älskar, men sedan insåg vi också att vi kan inte bara ha ett program som bygger på superkända verk. Därför har vi blandat upp med både kända verk av Bach och Schubert och lite mer okända verk av bland annat lite svenska, kvinnliga bortglömda kompositörer från mitten på 1800-talet, berättar Andreas.

Förutom Andreas och Christopher medverkar Andreas far Elemér Lavotha, Nils Erik Sparf, Charlotta Grahn Wetter, Louisa Tatlow, Alexander Rydberg och Ludvig Eriksson. Jazztrion Nossen medverkar också. Den 17 och 19 augusti är konserterna i Ekerö kyrka och den 18 augusti blir det en heldag ute på en gård på Östanlid på Munsö. Där blir det både klassisk musik och jazzkonsert.

– Min förhoppning är att det kommer mycket folk. Det är ett jättebra program, fantastiska musiker och en underbar miljö.

EWA LINNROS

Läs också