Nya satsningar möter besökare

Nya satsningar möter besökare

Lovö naturreservat fortsätter att utvecklas och snart kommer kor och får beta i de gamla hagarna på Kärsön. I samma veva blir också Karamellan för första gången i Lovöns historia en året-runt-öppen restaurang.

– Jag kallar det ”långlunch med kunglig promenad” och tänker mig att man ska kunna äta här hos oss och sedan gå en lång promenad runt Kärsön, säger Yngve Sundström, som driver Karamellan tillsammans med sin fru och som nyhet för i år har de anställt prisbelönta och välrenommerade kocken Magnus Lundström till köket.

Han berättar stolt att sedan han tog över restaurangen för åtta år sedan har gästerna stadigt ökat i antal och verksamheten har expanderats Ursprungshuset som är från 1860 har totalrenoverats och utökats med två vidhängda utbyggnader. En för det splitter nya köket och en för ytterligare en serveringsdel så att de idag kan ta emot 125 gäster inomhus och 350 utomhus. Den första mars tog de ännu ett steg och öppnade serveringen dagligen, året runt, till skillnad från de säsongsbundna och begränsade öppettider som de haft tidigare.

Annons

Samtidigt går Statens fastighetsverk vidare med att utveckla det naturreservat som invigdes i maj 2017. Rakt över vattnet från Karamellan kommer snart en nygammal vy att möta gästerna bland träden på Kärsön.

– Vi har röjt mängder av sly, gallrat skog och återställt gammal hagmark som motsvarar ungefär 20 fotbollsplaner. Om ungefär en och en halv månad kommer det att beta kor och får där, som det gjorde en gång i tiden, berättar Mats Larshagen, förvaltare vid Statens fastighetsverk.

Han berättar hur den sex kilometer långa Kärsöleden också rustats upp och skyltats om. I nästa steg kommer den även en del stigar och vägar att handikappanpassad för att erbjuda slingor som går att nyttja även med rullstol. Tre anpassade grillplatser kommer även att anläggas utmed leden.

– Så småningom kommer vi även bygga en parkering vid entrén till leden, men nu håller vi på att arbeta med att få igenom alla tillstånd som behövs, säger Mats Larshagen.

LO BÄCKLINDER

Läs också