Nyheter från årets simskola

Nyheter från årets simskola

Till sommaren hör simskola och på Mälaröarna sker denna på tre badplatser. Nytt för i år är fri kursavgift för några åldersgrupper.

På badplatserna Karlskär, Lundhagen och Stockby håller Stockholms kappsimningsklubb (SKK) simskola under sommaren. Bland annat erbjuds fri kursavgift för simundervisning för tre olika åldersgrupper. Det är ungdomar från 16 år och äldre som inte kan simma, ungdomar i årskurs 4 och 5 (födda 2006-2008) och sexåringar födda 2011 och 2012. Det tillkommer dock kursmedlemsavgift på 100 kronor.

– Vi har satt en gräns till fyra år. Den yngsta gruppen för ”plask och lek” är för de som är födda 2014, men vi har även en öppen simskola, det vill säga ”dropin”för de yngsta som är tre till fyra år på Lundhagens och Karlskärs badplats och även privatundervisning, berättar Christer Lindqvist, bredd- och verksamhetsansvarig på SKK.

– Vi brukar säga till föräldrarna att de ska komma med barnen och var med dem i vattnet, undvik flythjälpmedel. Sedan förstår jag det här med ärmpuffar, men som simlärare ser vi att om barnen haft puffarna, då har de byggt upp en falsk säkerhet. Det är mycket bättre att vara med barnen i vattnet eller att ha flythjälpmedel som man måste hålla i som inte sitter fast på kroppen, förklarar Christer Lindqvist.

Men det är inte bara barn som behöver simundervisning, även vuxna som kan simma behöver fräscha upp sina kunskaper.

– Många vuxna överskattar sin simkunnighet så jag vädjar till alla vuxna att komma ner till badplatserna och testa sin simkunnighet med simborgarmärket. Det är 200 meter men är det blåsigt, då är 200 meter väldigt långt om man inte har tränat på det, säger Christer Lindqvist.

På eftermiddagarna finns möjlighet till märkestagning och den som har frågor, kan alltid komma till badplatserna och prata med simlärarna på plats. Simskolan drar igång vecka 29 och pågår till vecka 32. En kortkurs körs också på Lundhagen och Karlskär.

Alltsammans avslutas med ett uppskattat jippo på Karlskärs och Lundhagens badplatser.

– Då har vi uppvisning tillsammans med räddningstjänsten och Sjöräddningen. Nu hoppas vi på en bra sommar med sköna badtemperaturer, säger Christer Lindqvist.

EWA LINNROS

Läs också