Nyinvigningsceremoni för pendelbåten

Nyinvigningsceremoni för pendelbåten

Den 20 augusti startade den utökade trafiken för pendelbåtslinje 89 mellan Tappström och Klara Mälarstrand. Det hela invigdes med en trafikstartsceremoni.

Från och med hösten är pendelbåten mellan Tappström och Stockholm permanentad. Linjen har nu också fler avgångar samt helgtrafik. Trafiken på vardagar under höst och vår utökas från tre till åtta turer per dag. Under helgerna och på sommaren trafikerar pendelbåten med sex turer i vardera riktningen.

Annons

På premiärdagen för hösten anordnades en trafikstartsceremonin. Gustav Hemming (C), landstingsråd med ansvar för sjötrafik på Stockholms läns landsting, Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd på Stockholms läns landsting, Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande i Ekerö kommun och representanter från Blidösundsbolaget välkomnade mälaröborna och media vid Tappströms brygga.

Det är superkul att vi kan ta det här steget. Det är också jätteroligt att det som var tänkt att bli en fördubbling av trafiken, faktiskt blir en tredubbling nu. Vi vet ju att ekeröborna har en tuff trafiksituation så det behövs alternativ, säger Gustav Hemming.

Annons

Också Kristoffer Tamsons är mycket positiv till satsningen.

– Jag tycker att det är fantastiskt att vi nu drar i startskottet för inte bara den här pendelbåtslinjen, utan faktiskt också för en idé om att pendelbåtar är här för att stanna, säger Kristoffer Tamsons.

Kommunen har bidragit med många delar för att trafiken ska kunna fungera, närmast kommer man bland annat se till att Tappströmskanalen muddras så att pendelbåten kan gå till Tappström även vintertid, istället för som tidigare till Jungfrusund.

  Det här är ett exempel på ett bra politiskt samarbete. Vi i Ekeröalliansen har drivit det här väldigt hårt och tittat på vad vi kan göra från kommunens sida för att göra pendelbåtstrafiken möjlig. Sedan har vi haft en fantastisk hjälp från alliansen i landstinget som har sett våra behov och lyssnat på oss, säger Adam Reuterskiöld.

På uppdrag av SL kommer linjen de kommande sju åren att trafikeras av Blidösundsbolaget som erbjuder wifi och servering ombord.

Trafiken ska bedrivas året runt med tre fartyg, två ”sommarbåtar” med en kapacitet om 190 passagerare och en ”vinterbåt” med en kapacitet om 140 passagerare.

– Vi håller vanligtvis till i skärgården, Mälaren är nytt för oss. Vi är jätteglada och det är spännande att starta upp trafiken här, säger

Niklas Oscarsson, affärschef på Blidösundsbolaget.

Det fanns inget band att klippa då trafikstartsceremonin ägde rum, men Gustav Hemming föreslog som invigningsgest, att alla som tyckte att pendelbåten är bra, skulle göra tummen upp.

– Det är jättebra om många nu väljer att båtpendla, för ju fler resenärer som åker, desto större är chansen att utöka trafiken framöver. Skulle det  däremot visa sig efter sju år att det inte finns underlag för så här många båtar, då blir det svårt att upprätthålla trafiken. Därför vill jag verkligen uppmana alla i kommunen att nyttja båten, sa Gustav Hemming som sedan tillsammans med politikerkollegor och övriga resenärer, äntrade båten och reste mot Stockholm.

EWA LINNROS

Läs också