Nytt fartyg till pendeltrafik

Nytt fartyg till pendeltrafik

I början av sommaren kommer pendelbåtslinjen mellan Ekerö och Stockholm att trafikeras med ett nytt, specialbyggt fartyg. Fortfarande kommer det att vara möjligt att ta med cykeln och ta en kopp kaffe ombord.

Det nya fartyget som ska trafikera pendelbåtslinje 89 byggs i Finland och har en hastighet på 18,5 knop, vilket är samma som det nuvarande fartyget Sjöbris. Det blir 24 meter långt och 6 meter brett, dimensioner som är anpassade för att fartyget ska kunna vända i kanalen vid Tappström på ett enkelt sätt. Fartyget kommer också vara anpassat efter Trafikförvaltningens tillgänglighetskrav, ha ett enklare kafé, toalett anpassad för rullstol och wifi.

– Max antal passagerare kommer vara lite lägre än på Sjöbris. Enligt upphandlingskravet vi fick från Trafikförvaltningen så ska det vara plats för 190 passagerare och det är det största antal tillåtna på nya fartyget. Under hösten så var det största antalet passagerare på en tur 122 stycken vid en avgång från Ekerö, säger Thomas Charrier, kommunikatör på Transdev som bygger fartyget.

Annons

Han berättar också att det även fortsatt kommer att gå att ta med sig cykeln ombord, men att hanteringen blir enklare för såväl personal som passagerare,

– Skrovet är färdigt och utrustning och inredning ska snart monteras. Planen är att fartyget ska levereras i slutet av maj och att det ska sättas i pendelbåtstrafik mellan Tappström och Klara Mälarstrand i mitten på juni, säger Niklas Oscarsson, affärschef på Blidösundsbolaget.

Kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) kommenterar det nya fartyget:

– Vi har förvarnat både Trafikverket och SLL om att vi kommer att möte ökade framkomlighetsproblem under utbyggnaden av Ekerövägen och att det därför att viktigt att redan nu gör allt för att underlätta den dagliga pendlingen för våra medborgare. Vi ser även positivt på de samtal vi för med Stockholms läns landsting om utökningen av andra och nya linjer som kan bli alternativa sätt för våra medborgare att ta sig in och ut ur kommunen, säger han och fortsätter:

– Vi är dessutom glada för att vi, tillsammans med SLL lyckats lösa vintertrafiken, även om den lägger till lite längre bort och tar något längre tid på grund av isförhållandena. Utöver detta behöver vi fler infartsparkeringar och ännu bättre busstrafik något som vi även diskuterar med både trafikverket och SLL.

LO BÄCKLINDER

Läs också