Nyutgiven bok  om Edelstam

Nyutgiven bok om Edelstam

Diplomaten Harald Edelstam bodde sina sista år på Ekerö och är begravd vid Ekerö kyrka. Den 21 augusti kom romanen om Harald Edelstam, ”Natt över Oslo” ut.

Mats Fors har skrivit boken ”Natt över Oslo” som handlar om Harald Edelstam, diplomaten som stred för mänskliga rättigheter, var en förkämpe för demokratin och gärna satte sig i farliga situationer för att få kickar.

Mats Fors blev intresserad av Edelstam redan för tio år sedan och har skrivit både en fackbok samt varit med i produktionen av filmen Svarta nejlikan om Harald Edelstam. Sedan dess har hemligstämplat material offentliggjorts som Mats Fors använt till romanen. 

Natt över Oslo skrev han för att visa vilket pris man kan vara tvungen att betala för att kämpa för mänskliga rättigheter och för att påminna om att vi lever i en tid då vi inte kan ta demokratin för givet.

Han jämför Harald Edelstam med Zlatan; ”ingen av dem bryr sig om vad folk egentligen tycker, de går sin egen väg med högt buret huvud och är stolt över det de är bra på”.

Natt över Oslo som ges ut av Hoi Förlag, är en fiktiv berättelse baserad på verkliga händelser och miljöer och den första romanen i Svarta nejlikan-trilogin. 

EWA LINNROS

Läs också