Olja, akryl, akvarell och tusch

Olja, akryl, akvarell och tusch

”Fyra rum” heter utställningen på Ekebyhovs slott som börjar 24 mars. I de fyra gallerirummen visas målningar i olika tekniker av fyra målarinnor som har mötts på kurser, krokikvällar och perioder av delad ateljé som nu kommit samman i en gemensam utställning. 

De fyra konstnärinnorna som ställer ut är Elisabeth Ahlström, Elin Tidman, Nina Wilczek och Ilse Dulmails.

Elisabeth Ahlström arbetade som inredningsarkitekt i 30 år. När hon sedan pensionerade sig, disponerade hon under åtta år en ateljé.

– Då målade jag mer kontinuerligt. Motiven var hus och båtar i omgivningen. Nu målar jag friare, ofta med naturen som inspiration, berättar Elisabeth som målar i akvarell, akryl, ibland med inslag av vaxkrita.

Elin Tidman har ingen konventionell konstutbildning, men har tecknat och målat så länge hon kan minnas.

– När jag för arton år sedan blev svårt sjuk, var detta min livlina och jag började efter några år att måla allt som omgav mig i min begränsade värld, berättar Elin.

Hon målar akvarell och gör också tuschmålningar på papper från Japan och Kina.

– Jag inspireras av att undersöka hur jag kan skildra det samtidigt enkla och gåtfulla hos iakttagelser, upplevelser och minnen. Motiven är ofta vardagliga föremål, hus eller människor. Jag har ett stort intresse av att hela tiden pröva och utveckla måleriet med olika material och metoder för att hitta den magiska punkt där bilden börjar leva sitt eget liv. Min del av utställningen handlar om ”Stillhetens magi”, berättar Elin.

Nina Wilczeks konstnärsbana har vuxit fram gradvis under åren som socionom. Det började med kurser i kroki och många enstaka kurser i måleri, som sedan ledde vidare till ett års heltidsstudier vid Gerlesborgsskolan i Stockholm.

– Inspiration kan vara färg och form i naturen men framför allt min erfarenhet av att inspirationen kommer i takt med att jag tar mig in i måleriet. Temat för min del är en snäcka. Den har vilat länge i ateljén har fångat min uppmärksamhet och har blivit till olika porträtt, berättar Nina.

Ilse Dulmails föddes i Stockholm i en lettisk flyktingfamilj och växte upp i en kultur med lettiska sånger, danser och teater.

Hon har studerat vid Gerlesborgs konstskola och har också arbetat som lärare för människor i alla åldrar och undervisat i målning, ritning, design av kläder och keramik. Under sex år var hon chef för Gallery Foajé på Folk Culture centrum på Skeppsholmen.

– Jag jobbar med naturinspirerade teman, utforskar från det mest mikroskopiska till högsta trädet. Skapandet av målningar leder mig till ett annat sinnestillstånd där den synliga konsten är ett eko av något som är känt och okänt. Min inspiration finns överallt omkring mig. Genom arbetet med måleriet omvandlar den sig till min personliga bild, berättar Ilse.

Utställningen pågår till och med 8 april.

EWA LINNROS

Läs också