Oppositionen saknar underlag för beslut

Oppositionen saknar underlag för beslut

Bristande underlag inför beslut i kommunen har förekommit vid ett flertal tillfällen. Nu när beslutet om Ekerö bostäders framtid närmar sig, befarar oppositionen att man inte kommer att få tillräckliga underlag för att kunna ta ställning till ett beslut.

När utredningen drog igång, sa Adam Reuterskiöld att ”det viktiga är kanske inte att komma till beslut omedelbart utan att göra det på ett bra sätt som är transparent och öppet för alla att se hur processen går till”.

I radiointervjun berättade dock Hanna Svensson att det under ett gruppledarmöte för en dryg månad sedan, informerades om att de inte kommer att få se utredningen som gjorts kring Ekerö bostäder före beslut. Konsultföretaget som gör utredningen kommer bara att presentera vem de anser vara den bästa köparen.

– Hur de har kommit fram till det och vad som är bäst för kommunen, det är ingenting som kommer att presenteras för oss, sa Hanna Svensson (S) i radiointervjun där också Göran Hellmalm (L), deltog.

– För att kunna ta ställning till någonting, måste man också ha ett underlag, annars blir det bara spekulationer, sa Göran Hellmalm.

Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande poängterar att han informerat gruppledarna utöver vad han måste.

– Om man inte kan kritisera i sak, går man gärna på processen. Jag har en dialog med alla gruppledare i kommunfullmäktige eftersom jag tycker att det här är så viktigt. Därför har jag informerat dem extra noga i den här frågan, säger Adam Reuterskiöld.

Att kritik har riktats kring bristande underlag är däremot inte nytt, samma sak var det kring besluten om Ekebyhovskolans högstadieflytt och beslutet om Sanduddens skola skulle bli friskola.

– Det fungerar så att man ger ett uppdrag till tjänstemännen som sedan avrapporterar. Jag har inte sagt att någonting ska hemlighållas, men av olika skäl kommer kanske vissa delar inte att vara helt offentliga. Men det kan vara sådant som inte ens jag får se, förklarar Adam Reuterskiöld.

EWA LINNROS

Läs också