”På spaning efter den tid som flytt”

”På spaning efter den tid som flytt”

Ekebyhovs slottsgalleris sista utställning för hösten går under titeln ’’À la recherche du temps perdu’’, vilket betyder ”på spaning efter den tid som flytt”. Bakom utställningen står konstnärerna Galina Davydtchenko och Anne Deval.

Galina Davydtchenko visar oljemåleri samt en installation, i vilken hon rituellt iscensätter gamla minnen och en hel värld som inte finns längre.

– Jag jobbar med begreppet ”huset” både i det fysiska och det mentala inre huset. Hur formar vi det och hur formades vi själva av det?, förklarar Galina Davydtchenko.

Hon målar sina egna världar och arkitektoniska landskap. I bilderna av byggnaderna berättar hon historier om de människor som har befolkat dem med sina arbeten, sin vardag och sina drömmar.

– Dessa landskap existerar bara i fantasin och byggnaderna svävar i grundlösa tillstånd och kan finnas överallt och ingenstans. Inspirationen till bilderna har ofta en verklig plats som grund för att genom fantasin bli början till en ny värld, säger Galina Davydtchenko.

Hon är utbildad på Konstakademin i Sankt Petersburg och har gått en rad fristående kurser på Konstfack. Hon jobbar mest med oljemåleri och fotobaserat screentryck.

Konstnären Anne Deval visar textila verk på utställningen. Hon är utbildad i Paris och på Beckmans designhögskola i Stockholm och arbetar med mönster och textila uttryck i förening med andra material, både till offentliga utsmyckningar och för teaterscenen. Genom åren har Anne fått en rad utmärkelser som till exempel två första pris för ”Utmärkt svensk form” och ”Bästa nyskapande textilmönster”.

På utställningen på slottet har hon skapat mönster och screentryck på organza med inspiration från sin mormors herbarium.

– Min mormor älskade allt som hade med natur, trädgård och växter att göra och började göra herbariet som 14-åring 1922 och arbetade med det fram till 1925. För mig har varje växt sin egen lite vemodiga historia och uttrycker en vacker skörhet, vilket inspirerade mig till mina bilder, säger Anne.

På utställningen visar Anne också böcker i betong. På en loppmarknad i Normandie hittade hon ett album med vykort från första världskriget. Oftast var det döttrar och fruar som skickade dem till sina pappor och män som stred vid kusten i betongbunkrar. Anne har gjutit av albumet i betong och screenat vykorten på organza.

Utställningen pågår från 11 november till 26 november.

EWA LINNROS

Läs också