Polisen och kommunen satsar på ungdomar

Polisen och kommunen satsar på ungdomar

Öppen drogförsäljning i Ekerö centrum och allt fler mälaröungdomar i riskzonen är en verklighet som många av dem som möter ungdomar i sina arbeten bekräftar. Nu tar kommunen och polisen omtag på situationen för att få ordning på ungdomsproblemen.

Många av dem som Mälaröarnas nyheter har pratat med, både personer som arbetar med ungdomar på olika sätt, privatpersoner, näringsidkare och politiker, berättar att stora grupper av ungdomar samlas i Ekerö centrum efter skolan. Träkvistavallen är också en plats som lockar ungdomar utanför skoltid.
Alla som MN intervjuat har på ett eller annat sätt också hänvisat till öppen droghandel i Ekerö centrum. Vissa säger sig ha sett det med egna ögon och andra har bara hört rykten.

Annons

Fältassistenter, fritidspersonal och andra gör vad de kan för att identifiera dem som befinner sig i riskzonen och på olika sätt försöka få dem på rätt spår. Dock är det många som uttrycker stor oro för att problemen kryper längre och längre ner i åldrarna.

Sedan en tid tillbaka är Lena Törnblom Löfquist anställd av kommunen för att bland annat ha det övergripande ansvaret för samordningen av samverkan kring ungdomar. Hon bekräftar bilden av att det just nu är mycket ungdomar som befinner sig i riskzonen, men påpekar också att det är ett fenomen som går i vågor.

– Jag håller just nu på med djupintervjuer med många tjänstemän som berörs av området, för att få en överblick av vad som behöver göras. Vi kommer också att göra en nystart på det ungdomsnätverk som är en samarbetsform för alla berörda aktörer på Mälararöarna, för att se till att vi arbetar med rätt saker, säger hon.

Även polisen bekräftar bilden av att läget är allvarligt och att något måste göras.

– Jag har förstått att det här är ett problem och vi ska jobba för att få ordning på det. Vi har nu fått en yttre ungdomsgrupp som kommer arbeta mot narkotikabrott i hela lokalpolisområdet Vällingby och därmed även arbeta på Ekerö. Deras huvudfokus blir att bland anant att stoppa nyrekrytering och inflödet, säger Elise Berlin, som är nytillträdd kommunpolis med särskilt ansvar för Ekerö kommun.

LO BÄCKLINDER

Läs också