RS Munsö får stationshus

RS Munsö får stationshus

Räddnings-stationen Munsö (RS Munsö) får efter att i åratal ha huserat i byggbodar, snart ett riktigt stationshus vid Jungfrusunds färjeläge.

– Det här är det bästa som har hänt, säger en stolt och glad Paul Forell, stationschef och uppsyningsman på RS Munsö.

Annons

Verksamheten har funnits sedan 1994. Processen att få till ett nytt stationshus har tagit sju år och Paul Forell och sjöräddaren Thomas Hallqvist har lagt ned mycket tid och möda för att det ska bli verklighet.

– För sju år sedan sa vi att nu vill vi komma ut ur de här arbetsbodarna som vi sitter i där vi varken har vatten, toalett eller dusch. Thomas och jag har lagt ned över 3 000 timmar på att detta ska förverkligas, nu är det äntligen dags att sätta spaden i marken, säger Paul Forell och fortsätter:

– Jag vill poängtera att kommunen har varit otroligt hjälpsam. Från början tittade vi på mark intill Maskbacken, men där var det inte lämpligt att bygga. Då fick vi den här tomten vid färjan och ett bättre läge hade vi inte kunnat önska oss.

Annons

För projektet har man velat vända sig till lokala krafter och från början ritade arkitekten och ekeröbon Pål Ross ett nytt stationshus. Detta blev dessvärre alldeles för dyrt att bygga. Paul Forell satte sig då ned och tittade på prefabricerade hus och till sist blev det en byggnad från Trivselhus. Nu har markarbetet startat och huset ska levereras vecka 36.

– Det här kommer att ge synergieffekter med bättre samverkan med räddningstjänsten och inte minst med Färjerederiet som vi jobbar mycket ihop med. Vi kommer också att ha bra lokaler för utbildningar med mera, det här ska bli så himla roligt, säger Paul Forell som också är regionsansvarig för Mälaren och har varit med att starta sex stationer i regionen.

Räddningsstationen Munsö är lokaliserad på tre platser i östra Mälaren för att täcka ett stort område som sträcker sig från Slussarna ut mot Saltsjön upp mot Kungsängen. RS Munsö är Sveriges största station till antal enheter och sjö-räddare. Idag är 80 personer aktiva och deras insats är helt ideell. Stationen har sex båtar, en svävare och ett miljösläp.

Den varma sommaren har gjort att Sjöräddningen haft rekordmånga utryckningar, i skrivandets stund är de uppe i över 300 uppdrag under denna sommar. Utöver detta gör de också förebyggande turer.

– Det händer ofantligt mycket i den här sjön och det är mycket båtar. Men även på vintern behövs våra insatser, berättar Paul Forell.

Stationen beräknas vara inflyttningsklar i februari nästa år. Sedan återstår målning utvändigt och anläggning av gräs och grus. Invigningen kommer att hållas i juni.

EWA LINNROS

Läs också