”Särart” – två konstnärers fantasivärldar

”Särart” – två konstnärers fantasivärldar

Mars månads första utställning på Ekebyhovs slott går under titeln ”Särart” och det är konstnärerna Rosemarie Holmström och Nils Ekwall som ställer ut tillsammans.

– Jag har alltid hållit på. Lika mycket med text som med bilder och kör en sorts växelbruk mellan måleri, offentliga installationer och skrivande. Det är just de här perspektivförskjutningarna som blir när jag byter uttrycksform som håller mig igång. Plötsligt kan exempelvis en bild förvandlas till en text, eller en dikt till en dialog som hörs från ett bilvrak som oväntat dyker upp mitt på torget, berättar Rosemarie Holmström.

Hon får sin inspiration av mänskligt beteende och är en notorisk tjuvlyssnare och smygspanare.

– De flesta målningarna på den här utställningen är en sorts porträtt av personer jag sett, mött eller känner väl. Fast det inte ser ut så, eftersom allihop fått djurgestalt.

Utställningens titel är ”Särart”.

– Det står dels för något som är unikt och det är det unika hos varje individ jag söker. Varje individs särart trots flockbeteendet. Dels är Särart en lek med själva ordet. Sär art, udda konst, förklarar Rosemarie. 

Hon ställer ut tillsammans med Ekerökonstnären Nils Ekwall.

Nils Ekwalls yrkesval var aldrig något val, det skedde helt naturligt. De flesta i hans släkt har varit konstnärligt aktiva, den mest namnkunnige var hans morfar, konstnären Nils Dardel. För många mälaröbor är Nils Ekwall bekant både som konstnär och konstlärare.

Nils konst rymmer både djup och lekfullhet. Ett av de motiv han gjort under åren är en sorts sönderskurna huvuden som sammanfogats igen. Det kan låta makabert, men effekten är fascinerande. En period målade han fallande figurer.

– Fallande figurer är länge sedan jag gjorde, jag inbillar mig att mina bilder är lite ljusare nu för tiden. Jag kommer ställa ut en av de där ”rekonstruktionerna”, alltså sönderskurna huvuden som sedan sammanfogats till nya, berättar Nils.

– Jag har alltid gillat att jobba med kontraster, i motiv eller färger eller former och senaste året har jag gjort en serie med krokodiler och kaniner vilka möts på lite olika sätt. Jag gillar också att göra bilder som kanske kan tolkas på lite olika sätt och förhoppningsvis är dessa krokodilmålningar lite tvetydiga. Är de vänner eller ej, skyddar krokodilen kaninerna eller är det bara fake? Är de gulliga kaninerna lika korkade som de verkar? Någon djupare mening har dock dessa bilder inte, säger Nils.

Det blir också en hel del fantasibilder och förhoppningen är att dessa ska kommunicera med Rosemaries målningar.

– Hennes fantasivärld korresponderar väldigt väl med min och eftersom både hennes och mina målningar är så knasiga och lite egna blev utställningens namn just ”Särart”. Vad vi tänkt och hoppas fungerar, är att ha varsitt eget rum och i två rum blanda våra bilder.

Utställningen pågår mellan 3 och 18 mars.

EWA LINNROS

Läs också