Silver i bänkpress-EM

Silver i bänkpress-EM

Ekeröbon Marcus Holmgren har tagit silver i EM i bänkpress.

Andra veckan i oktober gick EM i bänkpress i La Manga i Spanien. Marcus Holmgren tävlade i klassen Master1-74kilo.

– Jag har valt att gå upp en viktklass från 66 kilo till 74 kilo under året, delvis på grund av att jag ökat min muskelmassa på kroppen och att viktnedgången inför invägningen började påverka min styrka och koordinationsförmånga för mycket. Men sedan hade jag även lite otur och bröt ett lårben förra året när jag körde Enduro. Då fick jag en märgspik insatt i mitt ben. Den väger 220 gram och det gör det ytterligare lite svårare att pressa ned vikten, berättar Marcus.

På både VM och SM i år bommade Marcus alla sina lyft och fick inget resultat i klass 66 kilo, så hans självförtroende var naggat i kanten och han var väldigt nervös inför EM.

– Det var oerhört varmt i lokalen och alla svettades massor. Jag justerade min begärda ingångsvikt lite efter det, eftersom jag misstänkte att det kanske fanns en chans att någon av mina konkurrenter skulle missbedöma värmen och bomma ut sig. Jag missade trots det mitt första lyft, men det gjorde även halva gruppen. Så när jag sedan fick upp 172, 5 kilo i andra omgången blev jag oerhört lättad, säger Marcus.

Inför tredje och sista omgången låg Marcus på silverplats. Han gjorde sig beredd att begära 197, 5 kilo som skulle betyda guld, men då en fransman oväntat tog över Marcus silverplats, valde han istället att begära 175 kilo som skulle säkra silvret.

– Mitt träningsbästa är 190 kilo så det var inte ett helt enkelt beslut. Men i sista lyftet fick jag till en riktigt fullträff och 175 kilo kändes hur lätt som helst. När en polack sedan som sista man ut bommade sitt sista lyft var silvermedaljen säkrad, berättar Marcus.

EWA LINNROS

Läs också