Simhall – ”valfläsk” eller verklighet?

Simhall – ”valfläsk” eller verklighet?

Beslutet om att bygga simhallen är inte valfläsk, säger Adam Reuterskiöld (M), kommunstyrelsens ordförande. Kan och oppositionsrådet Hanna Svensson (S) diskuterade saken i MN:s radioprogram ”God kväll Mälaröarna”.

Simhallen, eller badhuset som det ofta benämnts under alla år sedan 70-talet, ska nu alltså bli verklighet enligt Ekeröalliansen. Oppositionen har haft med en simhall i sin budget flera gånger, vilket också Hanna Svensson tog upp i radiointervjun.

– Det är lite bitterljuvt att Ekeröalliansen nu tagit detta beslut. Vi visste att Ekerö kommun har råd med att bygga en simhall. Vi har pratat om det i ett par år och har lagt det i vår budget, men under budgetförhandlingarna har vi fått höra att vi är oansvariga och naiva då det kostar för mycket och att kommunen absolut inte ska lägga pengar på det. Men nu är det valår så nu kom Moderaterna krypande och inser att det är kanske dags att bygga en simhall, sa Hanna Svensson.

Adam Reuterskiöld replikerade:

– Vi har inte sagt att det är oansvarigt och att det saknas pengar. Vad vi har sagt är att vi måste kunna finansiera det. Det är en stor kostnad, inte bara att bygga utan även att driva det.

Annons

I samband med valet 2010 lovades simhall. Hur mycket ”valfläsk” rör det sig om denna gång?

– Vi har inte lagt någon valfläskbudget när vi la budgeten i höstas, vi ser politiken som någonting mycket längre än fyraårsperioder. Vi vill hinna med allting som vi har lovat innan periodens slut. Vi hade 93 vallöften och vi ligger på över 90 procent av uppfyllandet av dessa, så detta är något vi vill hinna med snarare än att det är valfläsk, svarade Adam Reuterskiöld.

Hanna Svensson kommenterade:

– Du säger att du vill hinna med detta inom den här fyraårsperioden. Men vi har klubbat en treårig investeringsbudget och i den finns inte en simhall med i Moderaternas förslag. Så det är väldigt tajt att få till det.

En utarbetad plan för simhallen, placerad på Träkvistavallen har funnits sedan 2009. Vad man gör nu är att återuppta den planen. Ekeröalliansen pekar på tre faktorer som nu gör det möjligt att satsa på en simhall.

– Det ena är att vi har en ökad tillväxt vilket ger en större skattebas. Det andra är att vi har infört ett förbättringsarbete där vi effektiviserar kontinuerligt och ser till att förändra vår kostnadsstruktur som vi redan har och göra saker på ett bättre sätt. Det tredje är att vi ser att vi har en stabil ekonomi eftersom vi har drivit vår kommun på ett väldigt effektivt sätt under de 13 senaste åren, förklarade Adam Reuterskiöld.

Hanna Svensson ställde sig kritisk till att man gått med vinst år efter år.

– En kommun  ska inte gå med vinst, pengarna ska användas till våra skattebetalare.

Men nu ska alltså delar av överskottet läggas på en simhall. Hur tänker man sig denna hall?

– Det vi tittar på är en funktion som passar flest människor, det vill säga kanske inte ett äventyrsbad utan det ska vara simbanor som möjliggör både träningssimning och lek- och fritidssimning. Det ska finnas en liten barnbassäng som man även kan kombinera till rehab så att det blir en bredd på användningsområdet. Men vi har just tagit beslutet om att återuppta det ramprogram som vi redan har. Vi får återkomma med detaljer när tjänstemännen är klarar med svaret, svarade Adam Reuterskiöld.

När kan man tänka sig att simhallen blir färdig?

– Det är väldigt vanskligt att utfärda någonting men jag skulle kunna tippa på att vi kanske börjar bygga om ett och ett halvt år. Men det är som sagt väldigt svårt att säga. Vi har däremot alla förutsättningar då detaljplanen är klar och ett utvecklat ramprogram finns, så vi har redan en hel del klart vad gäller förarbetet, svarade Adam Reuterskiöld.

 

Bilden: Illustrationen (Ekerö kommun) är från detaljplanen 2011 för badhuset.

EWA LINNROS

Läs också