Sjöräddningsstationen invigs

Sjöräddningsstationen invigs

Efter sju och ett halvt års arbete, är det dags för RS Munsö/Ekerö att inviga sitt stationshus i Jungfrusund.

– Det här är det bästa jag varit med om, säger Paul Forell, stationschef och uppsyningsman på RS Munsö/Ekerö.

Alldeles intill vattnet invid Slagstafärjans färjeläge, reser sig nu det mörkgråa stationshuset. Paul Forell visar runt och är märkbart stolt, vilket han har all anledning att vara. Tillsammans med sjöräddarna Thomas Hallqvist, Alf Glückman och Tomas Söderberg har han lagt ned mycket tid och möda på stationsprojektet.

På entréplan finns kök, utbildningssal, omklädningsrum, dusch, bastu och ett ordentligt garage med verkstad och plats för Sjöräddningens mindre båtar.

– Vi har sponsrats med i princip allt från whiteboardtavla, möbler och verkstadsinredning, berättar Paul.

Tack vare stationshuset har hela verksamheten fått ett rejält lyft. Nu har man plats för sina utbildningar och de är många sjöräddare. Med RS Munsö/Ekerös tre bryggor Jungfrusund, Karlskär och Munsö är de 90 stycken.

– Det är en helt annan verksamhet nu, vi har möten nästan var och varannan dag. På helgerna är det fullt här, vi tar en kopp kaffe och pratar sjöräddning och båtar. Den sociala biten är någonting helt annat än tidigare. Det är så roligt.

På övervåningen finns ett allrum, ett kontor och ett antal vilorum.

– Vi kallar det för jourrum. Många gånger kommer man tillbaka från ett uppdrag två, tre på natten. Då har man möjlighet att lägga sig och vila här, berättar Paul.

Paul Forell var den som startade verksamheten för 25 år sedan. Idag är stationen med sina 90 sjöräddare, sex båtar, en svävare och ett miljösläp, Sveriges största station. Till antal uppdrag ligger de bland de fem till tio största med cirka 350 uppdrag per år. Samtliga sjöräddare arbetar ideellt och medlemmarna är allt från 17 år till 75 år, både kvinnor och män.

– Under de här 25 åren har vi hela tiden vurmat för att fler och fler kvinnor ska vara med. Det är jätteviktigt att man har en blandning, man kompletterar varandra.

Medlemmarna har också hjälpts åt att måla och fixa slutfinishen inför den officiella invigningen, som sker den 7 juni.

EWA LINNROS

Läs också