Skå IK brottning fyller 40 år

Skå IK brottning fyller 40 år

Skå IK brottning fyller 40 år. Från början hette det Stenhamra brottning. Bertil Mattsson var den som drog igång det hela och Pelle Stark har varit med nästan från start.    

Allt började med att många föräldrar i Stenhamra efterlyste annan aktivitet än bollsporter och andra lagidrotter. De ville ha en idrott där man idrottade individuellt.

Bertil Mattsson hade hållt på med både gymnastik och brottning och valet stod mellan dessa två grenar.

– Det här var under Frank Anderssons storhetstid så det blev brottning. När vi drog igång tänkte vi att kommer det tio stycken så är vi glada, men det strömmade in ett hundratal, berättar Bertil Mattsson.

Verksamheten höll till i Uppgårdsskolan och det gör den än idag. Numera har de riktiga brottarmattor som kommunen sponsrat dem med, men vid starten fick de hålla till godo med gymnastikmattor.

– Vi fick lägga ihop flera mattor och försöka ha dem som brottarmattor, men mattorna flög åt alla håll när vi tränade brottning på dem, berättar Pelle Stark som varit med i princip från start. Både han och Bertil är fortfarande på plats vid träningarna, men brottas gör de inte längre.

– Det finns veteranbrottning för de som är runt 50 år, men det har vi passerat. Jag är bara 78 år och är lillpojken i det här gänget och Bertil har passerat 85 år. Men vi är med och lägger ut mattor och så, säger Pelle Stark.

De har också anordnat ”Luciacupen” sedan 1978.

– Den har blivit jättepopulär och det kommer brottare från hela mellansverige för att vara med och tävla. Vi måste sätta ett tak för hur många som får komma, berättar Bertil Mattsson och Pelle Stark fyller i:

– Jag tror att den här tävlingen är den äldsta brottartävlingen i Sverige som har pågått år efter år. När tävlingen är slut kommer det små Lucior och tomtar i brottardräkter och gör kullerbyttor.

Intresset för brottning går i vågor och för tillfället har sektionen ett tjugotal aktiva.

– Men jag har räknat på hur många vi har haft sammanlagt under åren och det är mellan 3 000 till 4 000, berättar Pelle Stark.

De har fostrat många framgångsrika brottare, inte minst bröderna Berg. De kom till klubben när de var fyra, fem år. Zakarias har under de senaste åren gått från klarhet till klarhet. Från att ha varit framgångsrik på juniornivå internationellt har han nu tagit klivet in på den seniora arenan och presenterat sig som någon att räkna med i toppskiktet framöver.

Bland de aktiva finns tre, fyra stycken tjejer, men det har också varierat under åren. Bertil minns ett speciellt tillfälle.

– Vi fystränade Skå IK:s hockeylag. Då hade vi en brottartjej som fick testa att brottas mot de här killarna och de hade inte en chans mot henne, berättar Bertil och både han och Pelle har många fler historier och minnen att berätta från de 40 gångna åren. Den som är nyfiken på brottning är välkommen till träningen som sker måndags- och onsdagskvällar. Kanhända man då också kan få höra fler historier från Pelle och Bertil.

EWA LINNROS

Läs också