Skidor för alla

Skidor för alla

Under denna säsong har det varit större variation på skidorna i Ekebyhovsbacken än vanligt. Friluftsfrämjandets sektion för ”funktionell skidåkning” har provat att ordna skidskola för såväl ”sit-ski” som ”bi-ski” och till nästa säsong hoppas man på att få igång en fast verksamhet.

Begreppet ”funktionell skidåkning” handlar om att alla ska ha möjlighet att åka skidor, även om man behöver extra stöd. Det kan till exempel handla om att den som har begränsad rörelseförmåga i armarna och inte kan stå på skidor, kan använda en ”ski-cart” där man åker sittande och styr själv. Om man inte själv kan bidra till åkningen över huvudtaget kan man istället åka tillsammans med en medåkare på en ”bi-ski” som har två skidor under en ram.

Dessa båda varianter och ytterligare typer av funktionell skidåkning, som till exempel ”sit-ski” som passar för den som har starka armar och bra balans och bara har en skida under sittanordningen, har tidigare ordnats i Flottsbrobacken, Huddinge. Men för att nå ännu fler intresserade var det i vinter dags att även prova verksamheten i Ekebyhovsbacken.

– Vi har haft det som en pilotverksamhet under säsongen, för att testa om det funkar praktiskt och det har visat sig fungera jättebra. Nu är tanken att vi till nästa säsong ska kunna utbilda fler instruktörer, berättar Johan Skarelius, Friluftsfrämjandet Mälardalen, som tillsammans med Kim Wibeck från Friluftsfrämjandet Mälaröarna har tagit initiativ till verksamheten.

Gensvaret har varit stort på Mälaröarna, både från personalen i Ekebyhovsbacken och intresserade åkare. Även politiska representanter har visat intresse för att stötta verksamheten.

– Vi vet att det finns entusiaster och behov på Mälaröarna. Men det behövs även utbildning av instruktörer och vissa ekonomiska investeringar för att kunna köpa in utrustning, så att vi kan komma igång och erbjuda en lokal verksamhet nästa säsong. Även om allt vårt arbete är ideellt så är den här verksamheten resurskrävande, både när det kommer till instruktörer och utrustning, säger Johan Skarelius och fortsätter:

– Det här är en fantastisk möjlighet för alla att få en riktigt bra skidupplevelse och för familjer som tidigare kanske inte har kunnat åka på skidsemester, att för första gången kunna åka tillsammans.

LO BÄCKLINDER

 

 

Läs också