Slottsgalleriets majutställningar

Slottsgalleriets majutställningar

Ekebyhovs slottsgalleri bjuder på måleri, teckning och grafik av konstnärerna Ingela Svensson och Åsa Davidsson.

Ingela Svensson är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå. Hennes konst har bland annat visats på Bror Hjorths hus i Uppsala, Teckningsmuseet i Laholm och Västerås konstmuseum samt på tävlingar och utställningar utanför Sveriges gränser. Hon är även representerad hos kommuner och landsting runt om i landet. 

– Jag arbetar med teckning och grafik. När det gäller teckningen varierar formaten, allt från platsspecifika väggteckningar på flera meter till små papperslappar, berättar Ingela Svensson. 

Väggteckningarna är unika och utförandet skiljer sig åt i storlek och bildval för varje plats där de utförs och målas sedan över när utställningen eller projektet är slut. En bild som i sin helhet endast blir bevarad på fotografi eller i betraktarens minne.

– Till utställningen i slottsgalleriet visar jag både nya och några år gamla verk, i huvudsak teckning och några få grafiska verk. De nya verken är tecknade på träskivor där träets struktur och färg får vara en del av helheten och den tecknade bilden.

Åsa Davidssons måleri befinner sig i gränslandet mellan det vardagliga och det gåtfulla. Motiven är ofta hämtade från miljöer som hon utforskade i sin barndom. I målningarna får vi följa vad som händer när tiden påverkar våra minnen. Nya erfarenheter läggs till de gamla och gränslandet mellan dröm och verklighet utforskas. Att betrakta Åsa Davidssons målningar är att gå på upptäcktsfärd, där betraktaren själv uppmanas att fylla i berättelsen.

– Min första utställning var just på Ekebyhovs slott. Där har jag också jobbat ibland, så därför slår mitt hjärta lite extra för slottet. Till vår utställning på Ekebyhov slott, har jag försökt sätta ihop målningar och objekt, som visar vad jag har gjort de senaste åren. Jag har även tagit fram en målning som jag påbörjade i min ateljé vid stenbrottet i Stenhamra, för många år sedan, berättar Åsa Davidsson.

Utställningen pågår till och med 14 maj. Därefter ställer konstnären Nils Ekwalls elever ut. Nils Ekwall har hållit kurser i oljemålning i kommunen i över tjugo år och elevutställningen i  Ekebyhovs slottsgalleri, avslutar terminen varje år.  Även om det handlar om en elevutställning kan den som är intresserad av någon speciell målning, skriva upp sig för ett eventuellt köp. Den utställningen pågår 20 till 21 maj.

EWA LINNROS

Läs också