Slottsteaterns sommarprogram

Slottsteaterns sommarprogram

Den 6 juni hade Drottningholms slottsteater säsonginvigning, men redan i maj ägde urpremiären av teaterföreställningen ”Kungliga förvandlingsakademin” rum.

”Kungliga förvandlingsakademin” med manus och regi av Tuvalisa Rangström, är en teaterföreställning i två korta akter för barn från fyra till sju år. Pjäsen tar avstamp i den romerska skalden Ovidius verk Metamorfoser, en samling sagor och myter på temat förvandlingar. Det blir toner från 1700-talet och nyskriven text som ger plats åt fantasin. Föreställningen spelas 25 augusti.

I juni och juli sker flera evenemang, bland annat tar teatervetaren Péter Balás med besökarna på en visning och berättar om Ingmar Bergmans världsberömda filmatisering av Trollflöjten som utspelar sig på Drottningholmsteatern, men spelades in i en skalenlig modell.

Under 1700-talet förvandlades Drottningholmsparken sommartid till en enda stor teater- och festsal, där det bjöds på allsköns underhållning av de mest spektakulära slag för hovet och allmänheten. I sommar arrangeras ”Spektakel i boskén”. Här får man följa med till Teaterboskén, Lustträdgårdens lövteater, den romantiska trädgården vid Kina slott och Djurgårdsängen, några av de platser som förvandlades till inbjudande teaterscener för magi och förtrollning.

Den 28 juli blir det premiär på Pygmalion. Det är den internationellt hyllade japanske koreografen och allkonstnären Saburo Teshigawara som sätter upp Jean-Philippe Rameaus ”Acte de ballet” från 1748. I jakten på perfektion förälskar sig skulptören Pygmalion i sitt eget verk, en staty som får liv av kärleksguden Amor.

”Rendezvous – The History of Love and Passion” heter en annorlunda visning av teatern. Från rokokoserenader, förlovningar och kungliga bröllop till de hemliga berättelserna från salongens ”inkognitologer”. Här pratar man om ménage à trois, homosexualitet, sjömän och prostituerade på 1700-talet. Visningen ges på engelska men är lätt att följa. Första tillfället för denna blir den 30 juli.

Foto: Elias Gammelgård

EWA LINNROS

Läs också