Småstadsinspiration från Ekerö

Småstadsinspiration från Ekerö

Nyligen landade andra delen i den barnboksserie som stenhamrabon Mikael Bengtsson skriver tillsammans med sin son Anton Lundkvist, på bokhandelsdiskarna. Det är en högläsningsbok, med ett starkt moraliskt tema och influenser från Mälaröarna.

”Sir Sören och den fruktade sanningen om ljuget” är namnet på den andra delen i serien som Mikael Bengtsson skrivit tillsammans med sin son Anton Lundkvist.

– Jag skriver och Anton illustrerar, men tillkomsten av historien är vi två om. Någon av oss kommer med en idé och därefter utvecklar vi den tillsammans. Sedan inspirerar vi varandra vidare genom att dela bilder och texter, berättar Mikael Bengtsson.

Att det växelvisa arbetssättet fungerar så bra för dem tror han kan bero på att de känner varandra så väl och att de har en lång historia av att handskas med litteratur tillsammans.

– Jag har läst jättemycket böcker för honom och hans tre syskon när de var små och det känns otroligt roligt att få göra ett sådant här projekt tillsammans. Det är verkligen något som jag kan rekommendera.

Att skriva är dock inget som är nytt för Mikael Bengtsson. Han har skrivit många manus för film- och TV-branschen och har även arbetat som skådespelare på både scen, film och TV. Anton Lundkvist är verksam som skådespelare och arbetar just nu på Kinateatern i Stockholm.

Böckerna om Sir Sören är tänkta som högläsningsböcker i första hand, men lite äldre barn kan läsa dem på egen hand.

– Vi har inte anpassat språket för barn vilket gör att det är lite av en utmaning både för den som läser och lyssnar. Sedan har vi lagt in något slags moraliskt dilemma i varje bok som vi försöker närma oss på ett lekfullt sätt. I den första boken var temat ”att vara behövd” och i denna bok handlar det om olika aspekter av att ljuga.

På frågan om man kan se några spår av Mälaröarna i böckerna svarar Mikael Bengtsson raskt.

– Det är i så fall det lilla samhället eller universumet som finns i boken och där alla känner alla, som nog liknar Ekerö centrum lite grand. Jag har tidigare bott i Stockholm, men jag älskar verkligen livet här ute och nu för tiden drar jag mig för att åka in till stan.

LO BÄCKLINDER

Läs också