Som ett tittskåp från förr

Som ett tittskåp från förr

Att titta tillbaka i tidningens arkiv är som att ha tillgång till ett tittskåp där dåtiden konserverats. Titlar, könsrollsuppdelning och ordval vittnar om att det är svunna tider som det berättas om. Men skalar man bort detta är många av frågorna som berörs ändå dagsaktuella.

Stolta skåbor inviger sin nya bygdegård i mitten av mars  1967, efter 16 års projektering och evenemanget lockar ett 50-tal personer i alla åldrar. Invigningstalet hålls av Bror Blomqvist, ”storbonde, kommunalpamp, RLF-hövding och bygdegårdsföreningen förste ordförande” som inte skräder orden. ”Gården skall tjäna folkrörelser av alla schatteringar och den ska hjälpa bygdens folk att bära kulturarvet vidare från generation till generation” förkunnar han stolt.

Ursprungligen var planen att en skola skulle uppföras samtidigt på tomten och det har även funnits planer på en mycket större bygdegård, men till slut blev valet en mindre byggnad men med ett helmodernt kök med elektrisk spis och gott om utrymmen ”som bör göra varje husmor glad”. Invigningskvällen bjuder både på rundvandring, årsmötesförhandlingar och dans till ett för kvällen hopsatt kapell med lokala musikanter som spelar ”taffelmusik”. Så småningom blir det också ”en svängom och skåborna kan konstatera att dansgolvet har den rätta friktionen och svikten”.

Skåborna är nog nöjda med sin nya bygdegård, men det finns ytterligare en grupp på Färingsö som man kan anta är tillfreds i mars 1967. Det är ledarna för lekgruppsverksamheterna som bedrivs av Färingsö barnavårdsnämnd. De får alla efter beslut av kommunfullmäktige, ett påslag på inte mindre än två kronor i timmen, så att den slutliga ersättningen hamnar på tio kronor i timmen. Med tanke på att denna höjning sammantaget kommer kosta kommunen

3 000 kronor så kan man snabbt räkna ut att det är många lekgruppstimmar som erbjuds på Färingsö varje vecka. Vid en snabb omvandling kan man dock konstatera att 10 kronor 1967 motsvarar 86 kronor i dagens pengavärde, så särskilt välbetalda var inte dessa ledare ens efter höjningen.

Skulle någon av dem vara intresserad av att byta arbete finns ett stort antal möjligheter. För den som är duktig på engelska erbjuds ett lördagsledigt arbete som ”korrespondent”. Man behöver inte vara kunnig i stenografi framgår det av annonsen, men ”givetvis vara en god maskinskriverska”.

En ”representant” sökes också för en ”lättsåld artikel med god förtjänst”, men vad det är för vara man ska representera framgår inte. Damfrisörskor med femdagarsvecka och ”god lön”, ”flicka eller fru” med modeintresse kan få tjänst i modebutik och vill man fortsätta att arbeta med barn finns en barnflicketjänst till ”Mikael fyra månader”.

I den digra annonsfloran kan man också läsa om att Lars-Erik som är ingenjör har tagit ut lysning med laboratoriebiträdet Karin och polisen Nils har förlovat sig med försäkringstjänstemannen Monica.

LO BÄCKLINDER

Läs också