Sophia blev bästa svenska i Comrades

Sophia blev bästa svenska i Comrades

Den 10 juni sprang Sophia Sundberg från Ekerö i mål i världens tuffaste ultramaratonlopp Comrades i Sydafrika på plats sex, som bästa svenska. En riktig revansch efter ett tufft och skadetyngt år.

Förra året tvingades Sophia att bryta loppet på grund av en skada i knät, så när hon i år sprang i mål på 6 timmar och 45 minuter (4.29 per kilometer), med en ros i handen som visade att hon var en av de tio bästa tjejerna bland 20 000 deltagare, var segerkänslan stor.

– Jag har visualiserat att jag skulle ta den där rosen och springa in på arenan så många gånger och när jag nu äntligen gjorde det var känslan magisk, berättar Sophia strax efter hemkomsten till Sverige. Utöver rosen får de som kommer topp 10 en guldmedalj i rent guld samt prispengar.

De senaste sex månaderna har hon och maken Pär tillbringat i Australien och Sydafrika för att träna inför det 90.2 kilometer långa loppet. Det gjorde att Sophia var rustad för varmt klimat och långa backar, både uppför och nerför.

Under första tiden i Australien fick hon dock kämpa med obalans i kroppen, men hennes svenske naprapat kunde sätta henne i förbindelse med en australiensisk kollega som arbetar med samma metod.

– Han hjälpte mig med hjälp av en träningsform som kallas DNS (Dynamisk neuromuskulär stabilisering) och den gjorde att jag under hela loppet hade en höftstabilitet och styrka som jag aldrig haft förut.

Kroppens begränsningar var dock inte de enda svårigheter som Sophia behövde övervinna under resan. Värme och backar gav henne stora prövningar, men det fanns även andra försvårande omständigheter.

– Den sista tiden var vi i Sabie i Sydafrika och där var det extremt farligt på många sätt men otroligt vackert och bra träningsmöjligheter. Jag hoppade över flera dödligt giftiga ormar, trafiken var livsfarlig och det fanns risk att bli överfallen både av människor och babianer. Men Pär körde efter mig med bilen i en månad för att hålla koll. Att han har hjälpt mig så mycket är en väldigt stor del av att jag klarade loppet, han är helt fantastisk.

När tävlingen väl startade visade det sig dock att värmeträningen inte varit nödvändig, då det skulle bli denna kallaste Comrades i mannaminne.

– Jag sprang i motvind hela loppet och frös från start till mål. Men jag höll jämt takt och efter 40 kilometer började jag plocka den ena placeringen efter den andra. Jag gjorde ett otroligt bra avslut trots att jag hade fruktansvärt ont av de hårda backarna. När jag gick i mål hade jag absolut ingenting kvar att ge.

Nu återhämtar Sophia sig hemma på Ekerö och respekterar visserligen kroppens behov av vila, men kan inte låta bli att träna lite lugnt och skonsamt för att undvika uttråkning. I september springer hon VM 100 kilometer i Kroatien som består av tio varv på en platt 10 kilometersbana.

– Jag ser verkligen framemot VM och kommer nu lägga fokus på platt underlag och mer fart. Efter Comrades vet jag att jag har goda chanser att vara med och fightas högt upp om jag har en bra dag och jag kommer absolut kriga för en medalj. Sedan gav självklart Comrades mersmak så det lutar mot ett ”uprun” 2019.

LO BÄCKLINDER

Läs också