Sophia laddar i Australien

Sophia laddar i Australien

Dagen innan julafton åker Ekeröboende löparesset Sophia Sundberg till Australien för att träna stenhårt inför nästa års upplaga av det legendariska ultraloppet Comrades i Sydafrika. Målet är att komma femma bland världseliten.

Med start den 23 december och sex månader framåt storsatsar Sophia tillsammans med sin man Pär på att ge allt för att sudda bort årets misslyckade deltagande i det som anses vara världens hårdaste ultralopp på asfalt. I juni var hon tvungen att bryta en bit in i loppet på grund av en knäskada, vilket satt stora spår och det har varit en lång väg tillbaka. Men nu har hon laddat om, kroppen är stark och Sophia har högt ställda mål och vill placera sig som femma som sämst under Comrades. Samma mål gäller för VM som går i Kroatien i början av september.

Som uppladdning för den tävlingstyngda säsongen åker hon och maken snart till Australien. Under tiden hon är borta kommer hon coacha sin träningsgrupp Ekerö runners på distans, samt har tagit in en proffstränare till hjälp.

– Vi åker först till Sydney och sedan bilar vi till Melbourne. Därefter ska vi bo i Ballarat hos några av Australiens främsta marathon- och ultralöpare under åtta veckor och träna med dem, berättar Sophia.

I början av maj åker Sophia och Pär sedan vidare till Pretoria i Sydafrika där hon ska springa Wings for Life igen, ett lopp som hon vann när det gick förra året i Kalmar. Priset var en resa vart hon ville i världen och hon valde Pretoria då den banan kommer att likna Comrades.

– Därefter spenderar vi de sista fem veckorna i Kapstaden för att jag ska kunna jobba i hårda backar upp på Tablemountain (Taffelberget, reds. anm.).

Sophia ligger dock inte på latsidan nu heller och har redan påbörjat uppladdningen inför resan.

– Just nu ligger jag i en hård uppstartsträning som är brutal och jag tömmer mig på nästan varje pass tills jag ligger krälande på backen och gråter. Inte roligt alls men väl behövligt, säger Sophia med ett leende.

LO BÄCKLINDER

Läs också