Spänning och mystik på bibblan

Spänning och mystik på bibblan

Gömda flaskor med magiskt pulver, en portal till en annan värld och trollstavar som kan göra underverk – det var gott om magi, spänning och oförklarliga händelser på kommunens bibliotek under sportlovet.

Ett tjugotal barn och ungdomar klädda i filthattar och kåpor, med trollstavar i högsta hugg, rusar runt i biblioteket på jakt efter magiska föremål. De har precis fått ett brev av en uggla och i brevet står det att de kommit in på Yggdrasil, skolan för trollkonster i Norden.

Annons

Lajvpedagogen Lukas Renklint från Lajvverkstaden i Västerås håller tillsammans kollegan och Adelsöbördiga Lisa Nordemo, i den två timmar långa interaktiva upplevelsen där alla tillsammans letar efter lösningen på hur hela gruppen ska komma vidare till nästa dimension.

– Vi har en grundplan för vad som ska ske, men det är fantastiskt att möta barnen och se hur de tänker ut olika saker som kan leda till en fortsättning som man aldrig hade kunnat föreställa sig, berättar Lukas Renklint.

Han berättar om hur de flesta barnen rycks med av upplevelsen av att vara mitt i en spännande föreställning där allt är möjligt. Scenariet idag är Harry Potterinspirerat, även om den engelska internatskolemiljön har fått ge vika för ett liknande upplägg i svensk biblioteksomgivning.

– Vi använder svensk litteratur till exempel och gör hela tiden kopplingar till biblioteket så att de bland annat lär sig leta efter en viss bok bland hyllorna.

Annons

Pedagogerna gör flera klädbyten och bland annat dyker Pippi Långstrump upp och lockar med villospår. Så småningom blir dock alla ledtrådar funna och hela gänget förflyttar sig ner i bibliotekets undre regioner och längst in i förråden. Där utspelar sig en spännande upplösning där dörren till Yggdrasil öppnar sig samtidigt som skurken ”Korpen” avslöjas och hjälten kliver fram ur skuggorna. Lättade och trötta samlas sedan hela gruppen i en stor cirkel och pratar igenom vad de varit med om.

– Vi har alltid en uppföljning när allt är över där alla får en chans att berätta vad de tagit med sig för upplevelser och får en chans att ställa frågor, berättar Lukas Renklint.

LO BÄCKLINDER

Läs också