Spektakel om det onda och det goda

Spektakel om det onda och det goda

Strax före midsommar ger Drottningholms slottsteater föreställningen Alkemistens hemlighet – guldmakarna på Drottningholm, ett spektakel om människans goda och onda sidor som ställer frågan om hur vi tar oss ur det eviga kretsloppet av liv och död.

– Föreställningen bygger på insikten att människan idag står inför samma allmängiltiga problem och brottas med samma frågor som under antiken, på 1700-talet eller idag, säger Dan Laurin, blockflöjtist och den som kom med idén till föreställningens tema om de fyra elementen.

Alkemins popularitet under 1700-talet samsades med upplysningstidens kunskapstörst, men var också länkad till en alternativ världsbild där allt är besjälat och världen är fylld av andar. De fyra elementen luft, jord, eld och vatten – musikerna Dan Laurin, Maria Lindal, Anna Paradiso och Magdalena Mårding, spelar huvudrollerna här, liksom karaktären alkemisten, Stina Ekblad samt de två principerna split, Karolina Blixt, mezzosopran och kärleken, Pontus Sundset, dansare. Musiken är bland annat av Vivaldi, Purcell, Rebel, Händel, Rameau och Pärt.

– Vi får följa med på en vetenskaplig, musikalisk och i högsta grad filosofisk resa, genom alkemisten Nordenskiölds experiment som verkligen ägde rum på Drottningholm runt 1780 på uppmaning av Gustav III själv, med texter ur och inspirerade av Empedokles, Pindalos, Stagnelius och av regissören Patrik Sörling.

Föreställningen ges den 15, 17 och 18 juni.

EWA LINNROS

Läs också