Stabil ekonomi och intressant utveckling hos ”Årets Ekeröföretagare”

Stabil ekonomi och intressant utveckling hos ”Årets Ekeröföretagare”

Det var en stor överraskning för Jan Gustafsson på Medimex produkter på Munsö, när han och medarbetarna vann priset som Årets Ekeröföretagare under Näringslivsdagen den 15 oktober. Bland annat lyftes företagets stabila ekonomi och intressanta utveckling fram av juryn.

Spridningen var stor på årets nominerade företag, både geografiskt och när det gäIler verksamhetsområde. När det finmekaniska företaget Medimex produkter fick ta emot priset, var det i hård konkurrens med inredningsbutiken Kingswood och Svanhagens bil och däckservice.

– Vi trodde inte att det var sant när de kom ut för några veckor sedan och överraskade oss och berättade att vi hade blivit nominerade, berättar Jan Gustafsson, företagets vd och grundare dagen efter att han tagit emot den goda nyheten.

Och när han och medarbetarna fick veta att titeln var deras under Näringslivsdagen jublade de högt och det var med stora leenden som de tog emot priset på scen. Dagen efter är de dock igång och jobbar för fullt igen, även om det dyker upp en tårta till eftermiddagsfikat och känslan av att få ett stort erkännande för det arbete de gör hänger sig kvar.

– Jag har drivit företaget sedan 1981 och för tjugo år sedan behövde vi byta lokaler. Jag hittade den här som visserligen låg lite avigt till, men ändå blev det ett bra val. Det har varit svårt att rekrytera personal ibland med tanke på resvägarna, men jag har fantastiska anställda nu som både är duktiga och trofasta.

De dryga 1 400 kvadratmetrarna var ursprungligen byggda för potatisförvaring och användes sedan för skinnberedning. Det luktade gräsligt när Jan Gustafsson tog över och det krävdes en totalsanering och renovering under ett år, för att få dem dugliga för de högt ställda kraven på finmekanisk produktion. Nu tillverkar de bland annat detaljer till precisionsindustrin. Det kan röra sig om till exempel en del i laboratorieutrustning för läkemedelsframställning eller värmekameror som används för att analysera avgaser från stridsvagnar, för att avgöra om de tillhör fiendesidan.

– Vi har gjort ytterligare några stora satsningar under åren och nu senast investerade vi i en avancerad kylanläggning som gör att vi kan kontrollera temperaturerna, vilket är bra både för våra temperaturkänsliga maskiner och våra medarbetare.

Några grundkriterier som ska uppfyllas för att komma på tal för utnämningen till Årets företagare, är bland annat att företaget har sitt säte på Ekerö, har en stabil ekonomi och ett antal plusfaktorer som kan vara att man satt kommunen på kartan.

Det där med vikten av en stabil ekonomi kan Jan Gustafsson berätta en hel del om.

– Jag har ju varit med så länge och jag har sett både goda och dåliga dagar. Jag har upplevt flera av de stora ekonomiska krascherna och när man har varit igenom de stålbaden, då vet man att man måste ha en bra grund att stå på.

Idag omsätter företaget 20 miljoner kronor per år och bland kunderna märks tunga namn som Maquet som tillverkar medicinteknisk utrustning, Atlas Copco och Försvarets materielverk.

LO BÄCKLINDER

Utdrag ur motiveringen:
”Företaget, en finmekanisk verkstad, har under många år haft en expansiv och intressant utveckling med god ekonomi i Ekerö kommun.
Det började i liten skala 1981 med en svarvmaskin i en mindre lokal i Järfälla. Året 1997 expanderade företaget och flyttade till Söderbyvägen på Munsö.
Idag är företaget en ISO-certifierad leverantör med en stor och komplett maskinpark av fräsar och svarvar som tillverkar detaljer till precisonsindustrin. Med åren har man blivit en komplett underleverantör med högt ställda mål vad gäller skärande bearbetning och andra legotjänster.
…”

Läs också