Steg för steg i seniorrankingen

Steg för steg i seniorrankingen

tennis | Ekeröbon Mirjam Björklund har sedan januari klättrat raskt i den internationella rankingen.   

Nyligen var Mirjam Björklund hemma i Sverige och tävlade bland annat i en 15 000-dollartävling i Djursholm, där hon gick till semifinal i både singel- och dubbel.

Som junior rankades Mirjam till plats 49 som bäst. Men juniorrakningen gäller bara till man är 18 år och nu har Mirjam fyllt 19 och gått in i en ny fas i tenniskarriären.

– När jag fyllde 19 år började jag som senior, då får man börja om rankingen och kvala in. Nu har jag tagit mig över den tröskeln och kan börja spela huvudtävlingar och kanske också bli seedad, vilket underlättar. Men det har bara varit roligt att börja om, det är nytt men det är ingenting som känns jobbigt, berättar Mirjam.

Det finns cirka 1 300 seniorspelare. För att komma med i den rankingen behöver spelaren tre poäng i tre olika tävlingar. När Mirjam fått detta, låg hon på cirka 1 300. Det var i januari och sedan dess har hon klättrat rejält.

– Det finns en liveranking där man kan kolla var man kommer att ligga på ett ungefär när nästa ranking kommer ut och jag  hamnar då kring 600 i världen. Man måste ta det i steg, säger Mirjam och fortsätter:

– Mitt absolut största mål är att bli bäst i världen, men jag har små mål på vägen som att komma till topp 500, sedan 250, topp 100 och så vidare.

Mirjam tävlar huvudsakligen utomlands och i år har det blivit många tävlingar i bland annat Belgien och i Tunisien. Vilka tävlingar det blir, beror på flera saker.

– Först måste man se vilka tävlingar man kan komma in i med sin ranking, men annars är det jag som bestämmer vilka tävlingar jag vill spela beroende på vart jag vill åka och var det är billigast, förklarar Mirjam och tillägger:

– Det är inte gratis att åka runt och tävla, speciellt inte om man ska ha de bästa förutsättningarna och ta med sig tränare. Jag har sponsorer, det är Färingsö trä och Molind, men det är fortfarande väldigt tufft. I år har jag börjat tjäna lite själv på prispengar men det är inga stora summor, man får ta det i små steg helt enkelt.

Den största upplevelsen för Mirjam under året var hennes första WTA-turnering i Båstad.

– Det var så stort med hur mycket publik som helst, presskonferens och intervjuer. Att få umgås med alla de proffsen som är där är också väldigt nyttigt. Man känner att man inte är så långt bort, men det är många smågrejer som ska på plats innan man kommer dit de är.

Nu har Mirjam åter åkt utomlands och förmodligen blir det tävlingar i Tunisien närmast.

EWA LINNROS

Läs också