Strålande nationaldagsfirande

Strålande nationaldagsfirande

Det blev en riktig folkfest när Drottningholmsparken invaderades av nationaldagsfirare den 6 juni. Musik, spex, aktiviteter och högtidligheter varvades med parader och clowner.

Vädret visade sig från sin bästa sida med strålande solsken och programmet för dagen var digert när Sveriges nationaldag firades i parken runt Drottningholms slott. Uppskattningsvis 4 500 personer besökte det aktivitetsfyllda området .

– Vi hade en större scen än vi brukar i år, eftersom vi inte var vid Kina slott som vi brukar utan närmare Drottningholms slottsteater. Rickard Sjöberg gjorde ett utmärkt jobb som konferencier, Anton Hagman stod på scen liksom Dekadensbandet och kulturskolans elever, berättar Johan Elfver, kommunens informationschef.

På aktivitetsområdet erbjöd Träkvista sjöscouter och Alsnu vikingar på allsköns prova-på-aktiviteter och Barnens underjordiska scen spelade interaktiv teater till glädje för många yngre deltagare.

– Vi hade också traditionsenligt en medborgarceremoni för de kommunmedborgare som fått svenskt medborgarskap under året. Det var ungefär ett tjugotal som kom och fick ta del av ett högtidligt arrangemang.

Kultur- och fritidsnämnden delade dessutom ut sitt stora pris till konstnären Björn Bernström och Drottningholms slottsteater hade säsongspremiär och bjöd både på smakprov ur sin repertoar och visning av teatern.

Det trafikkaos som präglat dagen under de senaste åren, när stora mängder människor ska parkera sina bilar på områdets parkeringsplatser, uteblev i år. Mycket tack vare att Statens fastighetsverk upplåtit ett markområde för en extra parkering där 470 bilar kunde parkera.

– Vi hade fantastiskt god hjälp av ett gäng av kommunens sommarjobbare som skötte parkeringen. De var jätteduktiga, tog egna initiativ och bjöd på sig själva. De hjälpte också till med allt efterarbete och att städa upp när firandet var över. Det är ju ett väldigt stort ansvar när man har firandet på en sådan här plats, men allt blev återställt precis som det var innan det började.

LO BÄCKLINDER

Läs också