Studentyra på Färingsö

Studentyra på Färingsö

MN rapporterar 1967 om ”studentyra i kvadrat” då fyra nykläckta studenter firas kollektivt i Svartsjö.

”Inte mindre än fyra telningar till anställda vid Svartsjöanstalten klarade den vita mössan i Nya Elementar vid Åkeshov och hemfördes i triumf till gemensam studentskiva i den med vårspäda björkar och många blomster smyckade stora salen. 150 svartsjöiter och tillresta släktingar ända från Örebro var med på den glada festen, som höll på ett bra stycke in på nästföljande dag.”

De fyra nykläckta studenterna är Göran Hall, son till överkonstapel Edvard Hall och hans maka Linnéa, Britt-Marie Johansson, dotter till tillsynsman Henry Johansson och hans maka Signe samt tvillingarna Björn och Bertil Zander, söner till konstapel Åke Zander och hans fru Karin.

”Att bo på Färingsö och gå i skola i Stockholm är ju förenat med långa och besvärliga resor och flera av de svartsjöbor som talade till studenterna under kvällen, uttalade sin högaktning för det energiska arbete ungdomarna lagt ned på sina studier. Det hurrades förstås flera gånger för de nybakade och sen blev det dans till bandspelare långt fram på småtimmarna.”

En annan duktig Färingsöungdom är den ”snabbforatade” Gunilla Pettersson som deltagit i ”Mälaröklubbarnas serietävling i terräng” som 1967 arrangeras för tredje gången av Skå idrottsklubb. Hon lyckas nämligen springa ifrån pojkkamraterna. ”Hårdaste fighten gick i klassen för pojkar B, där Karl-Gustav Andersson, Ekerö med någon millimeter slog Sören Haag från Skå. Notabelt var också Gunilla Petterssons tid bland flickor F (födda 1955-56, reds anm.). Hon var faktiskt snabbare i terrängen än åtskilliga av de äldre pojkarna”.

Måhända är det all korv som serveras i skolmatsalarna på öarna som ger kraft. Skolmåltiden under en vecka i maj bjuder på korv Stroganoff, korvsauté i tomatsås och kokt falukorv. Men det serveras även grönsakslåda, pankakor och inlagd sill.

1967 är också året då högertrafiken ska införas, närmare bestämt den 3 september detta år. Bromma trafikskola uppmanar i en annons att nu är det läge att ta itu med körkortet och skriver ”Tag körkort NU – det blir svårare och dyrare sedan! Obs! Inget utbildningsstopp före högertrafikomläggningen.” Så de där nykläckta studenterna kanske fick fullt upp under sommaren.

EWA LINNROS

Läs också