Sveriges snabbaste sprinter

Sveriges snabbaste sprinter

Sveriges snabbaste kvinnliga veteransprinter bor i Närlunda. Nyligen satte hon svenskt rekord och snart bär det av till Madrid och inomhus-EM för veteraner.

Lena Axelsson började sin sprinterkarriär redan som ung och gick på friidrottsgymnasium i Umeå där hon satte sina rekord. På 60 meter inomhus sprang hon som 17-åring 8.05, 100 meter utomhus på 12.66 som 16-åring och 200 meter utomhus avverkade hon på 26.45.

Men sedan skadade hon ett knä och tränandet upphörde. 2004 fick hon en dotter och så småningom blev hon dotterns tränare i friidrott.

– Jag har tränat hennes grupp i fem, sex år. Då blev det naturligt att man värmde upp med dem och då kände jag att det här är ju jätteroligt så det var på den vägen som jag började igen, berättar Lena.

När märkte du att du sprang riktigt bra?

– Det var när jag sprintade mot de manliga tränarna och slog dem, då insåg jag att det här går ju riktigt bra, berättar Lena.

Och bra har det verkligen gått för henne. Idag är hon 45 år och har slagit det svenska rekordet inomhus på 60 meter i klassen K45 inte mindre än tre gånger den senaste månaden, nu senast sprang hon på 8,15 sekunder. Men inte nog med det, hon har också nyligen slagit det svenska och nordiska rekordet inomhus på 200 meter med fyra hundradelar. Nytt rekord här blev 26,90.

Som ung tränade Lena sex dagar i veckan, men nu är hon varsam för att inte få skador. Det blir därför inte träning varje dag, men när hon tränar ger hon allt.

Lena tävlar för Bromma IF. Den 19 till 25 mars åker hon till Madrid för att delta i inomhus-EM, hur ser konkurrensen ut?

– Det är väldigt vältränade damer, det är mycket magrutor och korta tights. En tjej från Storbritannien tränar varje dag, men jag slog henne faktiskt på EM på 200 meter, berättar Lena.

Vilken distans är du bäst på?

– 60 meter är egentligen för kort, för jag har ganska dålig start. 100 meter har alltid varit min bästa, men nu börjar jag gilla 200 meter när jag kom tvåa på EM i somras.

Vad väntar efter EM?

– I september är det veteran-VM i Malaga och det måste jag bara åka till, säger Lena som också säger att veteranfriidrott med alla sina grenar från kast, hopp, sprint till långdistanslöpning lockar allt fler som får höra talas om att det finns möjlighet att hålla på, fast man har fyllt 35 år.

– Känslan är att veteranfriidrotten är på stark frammarsch i Sverige. Det är många medelålders som tränar friidrott, precis som att många fler på 2010-talet springer marathon eller till och med gör en Ironman, säger Lena.

EWA LINNROS

Läs också