”Tanke och känsla”

”Tanke och känsla”

Keramik och textila konstverk fyller Ekebyhovs slottsgalleri med start den 13 april.

Maria Malmström är utbildad på Capellagården, en hantverksskola för gestaltande arbete Öland.

– Jag har lagt stort fokus på att lära mig hantverket ordentligt. Jag har dröjt mig kvar här fångad av öns stora himmel, den vackra gården och landsbygdens annorlunda frihet, berättar Maria Malmström.

Utställningen tillsammans med Irene Leijon går under titeln ”Tanke och känsla”.

– Jag tycker att det stämmer in på oss båda, vårat sätt att arbeta, tyst, träget och tröstande.

Maria Malmström ställer ut keramik på utställningen.

– Mina kärl kan fyllas med mat eller blommor. När festen är slut, maten är uppäten och blommorna har vissnat ska de klara av att stå tomma. Jag eftersträvar en god blandning av bruksföremål och unikt objekt.

Textilkonstnär Irene Leijon är utbildad vid Textilhögskolan i Borås och har en kandidatexamen i textilvetenskap med inriktning mot handvävning. Hon har studerat broderi i Danmark vid Skals fagseminarium.

– Konstverken är abstrakta vävar i lin och metall där jag kombinerar handvävning och broderi. I mina verk utforskar jag känslor och symbolik. Jag gestaltar tankar kring ljus och mörker, rörelse och stillhet. Inspirationen kan komma från ett upplevt ögonblick i livet, naturen eller en känsla jag vill förmedla. Jag bor på Öland. Denna vackra ö inspirerar till många kreativa tankar, stillhet och fina naturupplevelser. Om man stannar upp och låter sig fångas av ögonblicket så finns inspirationen där, berättar Irene Leijon.

– Titeln ”Tanke och känsla” sammanfattar väl mitt sätt att förhålla mig till den kreativa processen. Sökandet efter uttryckssätt för de tankar och känslor som jag vill förmedla i mina verk utgörs av många steg. Min arbetsprocess går från idé till en bild i mitt huvud som sedan ska omvandlas till en arbetsskiss. Känslan för val av trådar, vävteknik, broderi och montering är ytterligare några exempel på vägen till färdigt konstverk. Att våga testa, förkasta och testa igen tills man når fram till det resultat man önskar, är ett sätt att förhålla sig till sitt skapande som jag anser att både Maria och jag delar. 

EWA LINNROS

Läs också