Teaterpatrasket kommer igen

Teaterpatrasket kommer igen

Ett år efter det som skulle vara deras sista föreställning, ställer sig mälaröbaserade Teaterpatrasket på scen igen. Efter enträget tjat från publiken har de bestämt sig för att köra minst en föreställning till.

– Jag säger som Jerry Williams, som gör comeback efter comeback: ”det är ju så jävla kul att lira”, skrattar Lenah Stolpe, ekeröbo, Teaterpatraskets grundare och den som har skrivit och regisserat föreställningarna genom de tjugo åren som teatersällskapet funnits.

För drygt ett år sedan hade hon fattat beslutet att efter en lång karriär inom teatervärlden, ägna sig åt annat. Men sedan dess har såväl kollegorna i sällskapet, som publik och personal på Riddersviks gård i Hässelby, där de senaste föreställningarna spelats, bönat och bett om ytterligare en föreställning.

– Men det har varit väldigt många överläggningar innan vi bestämde oss för att göra en föreställning till. Det är ju enormt mycket jobb som ligger bakom, det räcker ju inte bara med att gå upp på scen. Bara att komma på vad föreställningen ska handla om är ett arbete som tar lång tid.

Men efter otaliga promenader i skogen och många timmar på hästryggen, de ställen där Lenah tänker som bäst, har hon satt ihop en berättelse som hon kallar ”Om inte om fanns” och som beskrivs som ”en musikalisk fadäs i två akter”.

– Den utspelar sig 1945 och handlar om ett gäng skådespelerskor som varit strandsatta under fem år i danska Århus och nu har kommit hem igen när kriget är slut. Jag har plockat här och där ur historier som jag hört berättas i min släkt bland annat. Som det blir ibland har vi också råkat att få ett väldigt aktuellt tema, mer säger jag inte, konstaterar Lenah lite kryptiskt.

Ett par veckor innan föreställningen som har premiär den 17 februari och spelas varje helg fram till påsk, är det fortfarande mycket finslipande som återstår. Både med musik, sång, repliker och koreografi.

– Jag har haft turen att i alla år haft hjälp av min svärdotter som är koreograf, det är värt mycket.
Teaterpatrasket, som från början var ett gäng mälaröbor som spelade främst Molièreföreställningar på Ekebyhovs slott, har än idag flera av ursprungsmedlemmarna kvar. Lenah själv har diger bakgrund inom teatern som såväl regissör och dramatiker som teaterkonsulent.

På frågan om huruvida det blir ytterligare några föreställningar efter denna, fortsätter Lenah lika mystiskt som kring intrigen i föreställningen:

– Den här gången säger jag ingenting.

LO BÄCKLINDER

Läs också