Tillsammans för folkhälsan

Tillsammans för folkhälsan

Den 15 augusti arrangerade Ekerö IK-dagen för andra gången. Prova-på-aktiviteter och mingel och varvades med intressanta föredrag och debatter. Och över hela dagen låg budskapet om att alla samhällsaktörer bör samarbeta för att stärka folkhälsan.

– Vi började redan förra året med att samla ihop föreningen för att visa vad vi gör och ge en möjlighet för alla att träffas. Skillnaden i år var att vi hade fler deltagare, bättre väder och större utbud, berättar Rickard Markusson, kanslichef Ekerö IK.

Förutom möjligheten att prova på bland annat hockey, fotboll, innebandy och bågskytte fanns Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson på plats, liksom politiker och tjänstemän från kommunen. Flera andra lokala idrottsaktörer deltog också och lät besökarna prova på deras aktiviteter.

– Vi är alla överens om att när kommunen, näringslivet och föreningarna går ihop och samarbetar, då händer det bra grejer, säger Rickard Markusson.

Han berättar om hur ett av föreningens övergripande mål är att de ska arbeta aktivt för att stärka folkhälsan vilket framgår av det idrottspolitiska program de tagit fram. Dessutom arbetar de tillsammans med de övriga aktörerna också för att fokusera ännu hårdare på att skapa mötesplatser för ungdomar och på så sätt motverka problem.

Som ett led i att göra klubbens idrottsaktiviteter mer tillgängliga för alla har Ekerö IK under sommaren arrangerat en gratis sportcamp för barn och ungdomar som inte tidigare deltagit i någon idrott.

– Det blev hela 72 barn som var med och det blev otroligt lyckat. Det var sommarens varmaste vecka, men trots det gick det väldigt bra och vi har fått jättefina utvärderingar, både när det gäller ledarnas insatser och maten, konstaterar Johanna Eriksson, informationsansvarig Ekerö IK och fortsätter:

– Vår camp har bland annat gett möjlighet för barn som kanske inte skulle ha kunnat göra någon aktivitet under sommaren annars, att ha någonting att berätta om när de kommer tillbaka till skolan.

Nu vill hon och kollegorna utöka verksamheten som sponsras av bland annat kommunen, Stockholmsidrotten och lokala företagare, till nästa år. Mycket av materialet är inköpt i år och kommer kunna användas även framöver. Förhoppningen är att de ska kunna locka med fler veckor och fler sporter till nästa år.

LO BÄCKLINDER

Läs också