”Tingeling” blev bästa tjejbåt

”Tingeling” blev bästa tjejbåt

Elin Nilsson från Ekerö vann tillsammans med sin besättning tjejklassen i Hyundai Cup tioårsjubilerande race. Nu har hon fått i uppdrag att träna tjejer inför kvalning till segelallsvenskan.

Elin Nilsson har seglat med sin pappa i många år och 2014 köpte hon och hennes syster en egen båt, en Smaragd med namnet ”Tingeling”. När systern fick barn blev det inte så mycket segling för henne. Men Elin hade en dröm om att delta i Hyundai Cup och ville försöka få med andra tjejer på båten. Ett meddelande på Facebook resulterade i två svar.

Elin ställde upp i Hyundai Cup med en besättning bestående av Erika Lindström, Karolina Vindevåg och Elins pappa Robert Nilsson. För att kvalificera till tjejklassen ska besättningen bestå av två tredjedelar tjejer.

– Sedan vi köpte båten har jag velat vara med i den här tävlingen. Jag tog med pappa för säkerhetens skull, han kan båten lika bra som jag och det är alltid skönt att ha den tryggheten, berättar Elin.

130 båtar deltog och en av klasserna var bästa tjejbåt, ett pris som ”Tingeling” knep.

– Jag visste inte att vi hade vunnit, det kändes som vi hade gjort ganska dåligt ifrån oss. Så när de ropade upp ”Tingeling” som vinnare fick jag gåshud över hela kroppen, säger en glad Elin.

Efter segern fick hon en förfrågan från Ekerö båtklubb. Klubben

gör en satsning för att komma in i Allsvenskan igen och då fick Elin frågan om hon inte ville engagera ett antal tjejer för att vara med i Allsvenskan, om de lyckas kvala in.

– Det är jätteroligt. Jag har fått kontakt med cirka åtta tjejer som vill vara med, nu ska jag samla ihop dem och börja träna, berättar Elin.

Det blir ganska intensiv träning fram till kvalet som är helgen 14 till 15 oktober i Göteborg och kvalar de in, blir hela nästa år väldigt intensivt.

EWA LINNROS

Läs också