Tionde vackraste kyrkan i landet

Tionde vackraste kyrkan i landet

Munsö kyrka har utsetts till en av Sveriges tio vackraste kyrkor. Det ger ytterligare uppmärksamhet till den unika rundkyrkan från 1100-talet som bland annat byggdes för att ge skydd åt utsatta människor.

– Det är jätteroligt att Munsö kyrka har blivit uppskattad på det här sättet. Munsöborna är oerhört stolta över sin kyrka, men nu blir det en ytterligare bekräftelse på hur vacker den är, säger Christin Sagnér, kommunikatör på Ekerö pastorat.

Det är webbplatsen ”Världens häftigaste” som rankat landets vackraste kyrkor och placerar Munsö kyrka på tionde plats i sällskap med bland annat Lunds domkyrka, Kiruna kyrka och Uppsala domkyrka.

Annons

 

– Vi kunde tyvärr inte besöka alla tusentals kyrkor i Sverige själva, utan vi googlade och googlade och googlade. Vi kollade bilder, utnämningar av tidningar, listor från Sifo-undersökningar, listor på andra hemsidor, forum och alla möjliga resurser för att inte missa några kandidater. Sedan gjorde vi vårt eget urval baserat på kyrkans utsida. Munsö kyrka valde vi just för att den är så vacker, men också för att den är den häftigaste rundkyrkan – en av väldigt få rundkyrkor i Sverige – och för att dess uråldriga historia som försvarsbyggnad speglas i dess utseende, berättar Andreas Wellander, som driver Världens häftigaste.

Annons

Förutom att kyrkan är en ovanlig rundkyrka, finns det unika detaljer och inventarier som till exempel 1300-talsbeslag på sydportalen, liksom klockstapelns mellanklocka som är från 1500-talet. Kyrkan har även en mässhake från 1500-talet. Kyrkan byggdes också ursprungligen delvis som en försvarsanläggning, med en ytterligare våning, men av detta finns inga spår idag.

Ann-Britt Lindberg, som arbetat många år i Munsö kyrka, tycker att det är roligt att hennes arbetsplats fått extra uppmärksamhet.

– Många åker förbi kyrkan på väg till världsarvet på Adelsö och Birka och ser den på håll. En del kör in och tittar när de ser det vackra tornet, men de flesta far vidare. Nu kanske det blir ändring på det, säger hon.

LO BÄCKLINDER

Fakta Munsö kyrka:
Kyrkan uppfördes under 1100-talet och är en så kallad rundkyrka. Det har bara funnits 13 stycken i Sverige, varav 8 är bevarade.
Från början hade kyrkan delvis en funktion som försvarsanläggning med rum för skyddsökande människor och en skyttevåning varifrån männen försvarade kyrkan. Ingenting finns kvar idag av skyttevåningen.
Förmodligen byggdes kyrkan som gårds- och försvarskyrka åt ärkebiskopen i Uppsala som tidvis har bott på Bona, huvudgården på Munsö.
Kyrkan har byggts ut och om i många olika etapper.

Läs också