Tjejhockeyn växer sakta men säkert

Tjejhockeyn växer sakta men säkert

Ekerö IK:s tjejhockeysektion har vuxit från två spelare till cirka 25 på fyra år. Och intresset ökar hela tiden.

2014 fanns inga tjejhockeylag på Mälaröarna, de tjejer som ville spela hänvisades till att spela med killag.

– Då var det några tjejer som kände att det kanske inte var jättekul att spela med killar. Då tänkte vi att det måste vi kunna lösa, säger

Maria Andersson, en av initiativtagarna till tjejhockeysatsning.

Till en början var de bara två spelare vilket inte gjorde det lätt. Men de kontaktade Ekerö IK som tände på idén att få ihop ett tjejhockeylag.

– Ekerö IK har ett uttalat mål att vara jämnställda. Så därför fick vi både resurser i form av att få istider och sedan fick vi hjälp av föreningen och Patrik Jonsson, sportchefen att ha riktigt bra träningstillfällen med väldigt bra tränare, berättar Maria Andersson.

Hur får man då tjejer att bli intresserade av att spela ishockey?

– Om man tittar på en ishockeymatch med småpojkar som spelar, då ser man ofta att lillasyster eller storasyster står och tittar på. Eller när juniorerna spelar, då sitter flickvännerna och tittar på. Jag frågade helt enkelt tjejer som besökte Träkvistavallen hur det kom sig att de inte spelade ishockey. Det enkla svaret på den frågan är att det aldrig är någon som har frågat, säger Maria Andersson.

Idag är de cirka 25 tjejer på isen och det finns två tjejlag, ett flickor B-lag där ålderspannet ligger på 9 år till 11 år. Flickor AZ går från 10 år till 13 år.

– Vi har ännu inte ett flickor A-lag som vi hoppas att få till för de lite äldre tjejerna från 11 år till 16 år. Det är faktiskt så att för tjejspelare som fyllt 16, finns det inte spelarunderlag varken regionalt eller nationellt. De spelarna hänvisas till rekreationsserien, det vill säga mammalagen ”Skå Mammuts” eller ”Ekerö IK Cougars”, förklarar Maria Andersson.

Även om det fortfarande finns få tjejspelare, växer tjejhockeyn hela tiden. 

Skå IK har också börjat få ihop tjejspelare och de kommer att börja köra seriespel nästa säsong. Skå IK och Ekerö IK har även startat upp ett samarbete.

– Det är jättevälkommet för att ishockeyn ska kunna växa. Ishockeyförbundet har också möjliggjort att man kan låna spelare mellan klubbar. Där kan man hjälpa varandra, exempelvis om man är en liten klubb som kanske behöver låna en målvakt, berättar Maria Andersson.

I vilken ålder kan man börja spela ishockey?

– Man kan börja när som helst i livet. Vill man börja som vuxen, då ringer man upp tjejerna som spelar i rekreationsserien. Är man från sju årsåldern är man välkommen till oss och testa några gånger. Man behöver inte åka iväg och köpa utrustning på en gång utan man kan låna, berättar Maria Andersson och fortsätter:

– Man är alltid välkommen att komma ner på de istider tjejerna har, dessa kan man hitta på Ekerö IK:s hemsida. Föranmälan behövs inte. En gång per år har också ishockeyförbundet startat ”world girl ishockeyday” över hela världen. Då har vi öppet-husarrangemang. Det kommer vi att ha under nästa säsong också, säger Maria Andersson.

EWA LINNROS

Läs också