Trångt i skolorna men ny förskola på gång

Trångt i skolorna men ny förskola på gång

Det är svårt att göra säkra prognoser för hur mycket platser som behövs framöver. De centrumnära skolorna i Ekebyhov, Sandudden, Träkvista och Närlunda har redan ganska fullt. Vad händer om man helt enkelt inte kan ge en skolplats?

– Det måste vi lösa och det är därför det är lite pressat nu. Kommunen är skyldig att erbjuda plats. Det kan innebära att om vi inte har plats på en skola, då får vi gå vidare till nästa skola. I vissa fall kommer vi kanske bli tvungna att hänvisa vissa elever till Sundby skola och liknandesäger Johannes Pålsson, förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen. Han tilllägger:

– Men i slutändan om vi skulle hamna i en riktigt svår sits, blir vi tvungna till att göra om lokaler för att få flera platser.

Annons

För Färingsösidan flaggar man också för en ganska kraftig utbyggnad av Stenhamra. Där behöver vi också över tid titta på kanske en utbyggnad av Stenhamra skola, men det ligger längre fram i tiden.

Det finns också behov av en helt ny skola, men det tar mellan fem och sju år att förverkliga.

– Ett detaljplanearbete pågår på Bryggavägen för en ny skola, men detaljplanearbete tar tid. När väl detaljplanen är klar kan man börja bygga. Sedan när man väl börjar bygga, kan det ta ett till ett och ett halvt år innan allt är klart, säger Johannes Pålsson.

Annons

På förskolesidan finns en ljusning inom en snar framtid på Ekerö. I Jungfrusunds sjöstad byggs en förskola och den ska vara klar för verksamhet i augusti. Här har man tillstånd för cirka 140 barn.

– Det kan förstås dra ut på tiden om något hakar upp sig, men i nuläget ser det bra ut, säger Johannes Pålsson.

EWA LINNROS

Läs också