Trettionde året för Konstringen

Trettionde året för Konstringen

Konstringen går av stapeln på Mälaröarna för trettionde året. I årets upplaga deltar 38 utställare, alla med anknytning till Mälaröarna, på 19 olika platser 28 till 30 september.

Konstringen består av konstnärer och konsthantverkare som visar allt från akvarell- och oljemålningar till fritt broderi, keramik, silversmide och vävda mattor.

Nykomling i år är Robin Fondin som ställer ut glaskonst.

– Jag har alltid älskat glas, kyrkfönster och vackra glasskulpturer. Min granne Eva Anundi och Bo Johansson hade flera glaspaneler i sina fönster och det visade sig att de varit i USA och lärt sig teknikerna. Jag frågade om de kunde lära mig grunderna och det gjorde de 2013, berättar Robin Fondin.

Annons

Hon inspireras av ”allt”.

– Det kan vara en sång, en doft, en berättelse, djur och natur eller vad som helst. När jag exempelvis vaccinerade mig mot TBE så resulterade det i en panel med en fästing och efter ett besök på Birka gjorde jag en Midgårdsorm. Efter dödskjutning mot HBTQ-personer i Orlando, USA 2016, gjorde jag en lykta, ”Because love allways is beautiful” och jag har sedan dess gjort fler alster med regnbågsflaggans färger. Jag håller nu på med en serie paneler med motiv från kroppen, säger Robin Fondin.

Hennes alster visas i Närlunda. De 19 olika utställningsplatserna finns i Konstringens folder som går att ladda ner via föreningens hemsida. Den kommer också att finnas utlagd i biblioteken och i flera butiker. På Ekebyhovs slott visas ett alster av vardera utställare i en samlingsutställning.

EWA LINNROS

Läs också